PS annuleert alle rechtstreekse debatten met N-VA
Dit beeld met Magnette en De Wever krijgen we de komende campagne niet te zien, toch niet in een één tegen één debat. Foto: vtm

De Franstalige socialisten weigeren tijdens de verkiezingscampagne rechtstreeks in debat te gaan met de N-VA. Dat meldt De Tijd.

Paul Magnette, de lijsttrekker van de PS voor de Europese verkiezingen en de campagneleider van de partij, had toegezegd om begin april voor De Tijd en L’Echo in debat te gaan met N-VA-voorzitter Bart De Wever. De grootste partij aan Vlaamse kant en de grootste aan Franstalige kant zouden de degens kruisen, net zoals in 2014.

Er stond ook een duel op de agenda tussen De Wever en Elio Di Rupo voor VTM en RTL. Dat gaat evenmin door. Zelfs een debat tussen Magnette en Francken werd geschrapt.

Dat is een koerswijziging, want Magnette verklaarde eerder in de Franstalige media dat zijn partij bereid was de confrontatie met de N-VA aan te gaan. Maar nu zegt Magnette: ‘We hebben geen zin om in debat te gaan met de N-VA en zo de focus van de campagne te leggen op het communautaire, terwijl de uitdagingen volledig anders zijn. We willen het hebben over het sociaal model en het klimaat.’

Bart De Wever spreekt van ‘een teken van zwakte’.

Toen Bart De Wever enkele weken geleden aankondigde voluit te gaan voor het minister-presidentschap, verantwoordde hij de beslissing door het spookbeeld van de PS op te roepen. Op zijn nieuwjaarsreceptie had PS-voorzitter Di Rupo immers de reconquista, de herovering, aangekondigd. Precies om de PS af te houden, moesten alle N-VA-toppers, en dus ook de burgemeester, in de arena.