Grote meteoor bijna ongemerkt ontploft
De meteoor ontplofte boven de Beringzee (archiefbeeld). Foto: AFP

Boven de Beringzee is een meteoor geëxplodeerd met een kracht die tien keer groter was dan de atoombom die op Hiroshima is gevallen. Dat gebeurde in december, en eigenlijk had niemand het toen gemerkt.

Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. De explosie deed zich voor op 18 december. De meteoor kwam met een snelheid van 32 kilometer per seconde onze atmosfeer binnen. Op 25,6 kilometer boven de zeespiegel spatte de rots uit elkaar. Daarbij kwam 173 kiloton energie vrij, meldt BBC News.

Het zou gaan om de op één na grootste explosie in dertig jaar. Het fenomeen zou zich maar twee of drie keer per eeuw voordoen, zegt een expert van Nasa aan BBC News.

Het was het Amerikaanse leger dat de ontploffing had opgemerkt, en de Nasa op de hoogte bracht. Nasa had zelf niet gemerkt dat de meteoor op komst was. Op Japanse satellietbeelden was de ontploffing wel terug te vinden, bleek na onderzoek.

De organisatie werkt er wel aan om alle ‘nabije’ meteoren van meer dan 140 meter lang in kaart te brengen. Het zou nog een dertigtal jaar duren voordat dit project is afgerond.