Verkeerslichten A12 aangepast na lange ochtendfiles
De nieuwe verkeerslichtenregeling moet ongevallen, die er al vaak gebeurden (foto), voorkomen.

De verkeerslichten op de A12 tussen Antwerpen en Brussel worden weer aangepast. Vanmorgen stond daar ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk. Dat kwam door de nieuwe, conflictvrije verkeerslichtenregeling die dit weekend in gebruik is genomen.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) pakte de voorbije maanden vijf kruispunten aan op de A12 in Aartselaar en Wilrijk om er de verkeersveiligheid te verbeteren. Het gaat om zwarte kruispunten met vaak onoverzichtelijke situaties voor kruisend verkeer, waar geregeld ongevallen gebeuren, ook met zwakke weggebruikers.

De verkeerslichten werden aangesloten op een nieuwe verkeerscomputer in Antwerpen, waardoor het op de kruispunten niet langer gelijktijdig groen zal zijn voor afslaand verkeer uit de zijstraten en overstekende voetgangers en fietsers. Dit weekend werd de nieuwe regeling al op twee kruispunten in gebruik genomen, volgend weekend volgt de rest.

Alleen zorgde die regelng voor veel langere files vanmorgen. De wachttijden liepen er op tot een uur.

AWV zei vanmorgen dat er niet meteen een pasklare oplossing is. ‘Als je iedereen afzonderlijk groen licht geeft, staan de andere weggebruikers onvermijdelijk langer voor het rode licht’, gaf Jef Schoenmaekers van het AWV aan.

‘Twee van de kruispunten die we aanpakten, behoren tot de zwartste van Vlaanderen. De verkeersveiligheid moest dus worden aangepakt. We hadden wel verwacht dat dit tot een mindere doorstroming zou leiden. Bovendien moeten de bestuurders zich nog aanpassen aan de nieuwe situatie. Maar we zullen er sowieso mee moeten leren leven dat de wachttijden op de A12 vanaf nu langer zullen zijn.’

Toch meldde het AWV vanmiddag dat de kruispunten opnieuw worden aangepakt. 

'De kruispunten blijven conflictvrij, maar we gaan het verkeer op de A12 zelf langer groen licht geven om de doorstroming te verbeteren', aldus het AWV. Tegen de avondspits zou de situatie aangepast moeten zijn.

Tegelijkertijd zegt het AWV dat een en ander de files wat zal verlichten, maar ook niet meer dan dat.