De man die de terreuraanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch pleegde, zal zichzelf voor de rechter verdedigen. Zijn gewezen advocaat Richard Peters zei aan de krant New Zealand Herald dat de Australiër, Brenton Tarrant (28), hem heeft ontslagen.

Tarrant zou hem gezegd hebben dat hij zichzelf wil verdedigen. Peters vermoedt dat de rechts-extremist een proces als platform wil gebruiken om zijn ‘behoorlijk extreme opvattingen’ wereldkundig te maken. ‘Het zal de taak van de rechter zijn om daarmee om te gaan’, zei Peters in de krant.

Toen Tarrant zaterdag voor het eerst voor de rechter moest verschijnen zei hij niets, maar hij maakte toen wel een extremistisch gebaar in de rechtbank. Het okay-gebaar leek een groet naar andere aanhangers van de blanke-suprematiegedachte.

De Australiër, die al verschillende jaren in Nieuw-Zeeland woonde, riskeert een levenslange gevangenisstraf wegens meervoudige moord.

Huiszoekingen

Tarrant richtte vrijdag een bloedbad aan in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Volgens de huidige stand van het onderzoek zou hij alleen gehandeld hebben, al loopt het onderzoek nog. Er zijn ook in Australië twee huiszoekingen uitgevoerd.

Er lijkt weinig twijfel over zijn racistische motieven. Kort voor zijn aanslag publiceerde hij online een extreemrechts manifest van 74 pagina’s. Ook stuurde hij ze per e-mail naar onder anderen de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.

Online verkoop

Minstens een deel van zijn wapens kocht Tarrant gewoon legaal online. Onlinewapenhandelaar Gun City bevestigde maandag dat de 28-jarige Brenton Tarrant minstens vier wapens via het internet besteld heeft. Volgens zaakvoerder David Tipple is alles legaal verlopen. 'We hebben bij deze man, die een wapenvergunning bezit, niets bijzonders opgemerkt', aldus Tipple.

Wapenwet

Ardern kondigde al kort na de aanslag aan dat ze de wapenwetten in Nieuw-Zeeland wil laten verstrengen. Daarover is nu ook een ontwerpakkoord bereikt binnen de regering, meldde ze maandag op een persconferentie. De handel in zware wapens wordt aan banden gelegd. Er zou over een tiental dagen een definitieve regeling op tafel moeten liggen.