Brusselse socialisten willen één stad en één publiek onderwijsnet
Lijsttrekker voor het Brussels Gewest Pascal Smet. Foto: Photo News

De Nederlandstalige socialisten in Brussel, die in mei deelnemen aan de verkiezingen onder de naam One.brussels, zetten in op de samensmelting van de negentien Brusselse gemeenten, de politiezones en de OCMW’s.

One.brussels wil ook één Brussels stedelijk publiek onderwijsnet, dat ook tweetalig onderwijs kan inrichten, en één loket waar ouders terecht kunnen voor kinderopvang of een onthaalouder. Dat loket kan doorverwijzen naar het Nederlandstalige, naar het Franstalige, maar ook naar het tweetalige aanbod.

Dat bleek zondag op het kick off-congres van stadsproject ‘One.brussels - SP.A’ in Tour & Taxis, waar de Brusselse en Vlaamse lijsttrekkers Pascal Smet en Hannelore Goeman het programma en de lijsten voorstelden.

‘One.brussels staat voor meer dan de noodzaak om naar één stad te gaan. Het gaat over een stad die er is voor haar inwoners, die er is voor iedereen. Met efficiënt bestuur en meer diensten in de wijken’, zei Smet. ‘Het gaat ook over één mobiliteitspolitiek, waarmee we meer plaats geven aan fietsers, voetgangers en schone lucht en een eengemaakte visie op stadsontwikkeling in de plaats van negentien dorpsvisies’, stelde Smet. ‘We kunnen hiermee 940 miljoen euro besparen, geld dat vandaag in politici en instellingen kruipt.’

Verwezenlijkingen

In zijn speech ging de Brusselse minister van Mobiliteit ook in op de verwezenlijkingen van de afgelopen jaren: dubbel zoveel fietsers, een recordaantal reizigers bij de MIVB (417 miljoen), een recordinvestering in het openbaar vervoer (5,2 miljard euro), de aankoop van 289 elektrische en hybride bussen, bijkomende autovrije pleinen, de lage-emissiezone (LEZ), het aanleggen van stadsboulevards, enzovoort. ‘Sommigen praten, wij doen,’ zei Smet, die hamerde op het feit dat het werk niet af is en vooral niet mag stilvallen.

De lijst voor het Brussels Gewest wordt getrokken door Pascal Smet, gevolgd door Els Rochette (onafhankelijk), directrice bij Globe Aroma. Op drie staat ondervoorzitter van het Brussels Parlement Fouad Ahidar, gevolgd door Hilde Sabbe (onafhankelijk), journaliste, activiste en tot voor kort lid van Be.one van Dyab Abou Jahjah. Molenbeeks gemeenteraadslid Saliha Raiss vervolledigt de top vijf.