Ze won dit seizoen alles wat er te winnen valt in de sneeuw, maar Mikaela Shiffrin (24) barst in tranen uit na opmerkelijke triomf
Foto: REUTERS

Mikaela Shiffrin heeft zondag de reuzenslalom in het Andorrese Soldeu gewonnen, de laatste wedstrijd van het wereldbekerseizoen alpijnse ski.

LEES OOK. Mikaela Shiffrin schittert op latten, maar kende diepe dalen: dit is de vrouw die zichzelf sms’t voor een slalom (+)

De 24-jarige Amerikaanse haalde het na twee runs in 2:23.17. Ze was daarmee 30 honderdsten sneller dan de verrassende 17-jarige Nieuw-Zeelandse Alice Robinson. De Slovaakse Petra Vlhova eindigde als derde op 41 honderdsten.

 

 

Voor Shiffrin was het de 60e wereldbekerzege uit haar carrière, de zeventiende dit seizoen. Vrijdag had ze met winst in de slalom al haar eigen record van vijftien WB-zeges in een seizoen verbeterd. Het dwong haar zelfs tot tranen na afloop:

 

 

Shiffrin verzekerde zich zondag van de kristallen bol in de reuzenslalom. De eindzeges in de algemene Wereldbeker en de wereldbekers slalom en Super-G had ze al binnen. Met vier wereldbekertrofeeën in een seizoen doet Shiffrin even goed als haar landgenote Lindsey Vonn (in 2009-2010 & 2011-2012) en de Sloveense Tina Maze (in 2012-2013).

De Oostenrijkse Nicole Schmidhofer stak de kristallen bol in de afdaling op zak, de Italiaanse Federica Brignone was de beste in de combiné.

Ze won dit seizoen alles wat er te winnen valt in de sneeuw, maar Mikaela Shiffrin (24) barst in tranen uit na opmerkelijke triomf
Foto: EPA-EFE