De dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is nu ook officieel beschuldigd van moord. Volgens de politie opereerde hij alleen, er worden geen mededaders gezocht..

De zitting duurde niet lang. Om veiligheidsredenen mochten enkel wat mensen van de pers aanwezig zijn. Brenton Tarrant werd begeleid door twee politieagenten en droeg gevangeniskledij en handboeien. Op de beelden is te zien hoe Tarrant het okay-gebaar maakt met duim en wijsvinger, een gebaar dat aanhangers van de blanke-suprematiegedachte maken.

Tarrant zei niets tijdens de zitting.

Hij blijft alvast aangehouden tot 5 april, wanneer hij opnieuw voor de rechtbank moet verschijnen.

Er werden gisteren nog twee andere mensen aangehouden. Wat hun rol zou kunnen zijn, is nog steeds onduidelijk. Eén van hen zou volgens The Guardian beschuldigd worden van het aanzetten tot 'raciale haat'. De politie stelt wel duidelijk dat er niet wordt gezocht naar nog meer verdachten van de aanslagen.

De aanslag is wellicht het werk van slechts één enkele man, zo zei politiecommissaris Mike Bush tijdens een persconferentie. Vanavond om 21.30 uur Belgische tijd geeft de politie opnieuw een persconferentie.

Tarrant wou meer aanslagen plegen

Intussen heeft premier Ardern gezegd dat Tarrant allicht meerdere aanslagen plande.  In de wagen van de dader werden immers nog meer wapens  aangetroffen. Hij kon echter door twee agenten worden tegengehouden en overmeesterd voor hij nog meer onheil kon aanrichten.

Uiteindelijk had de man liefst vijf wapens in zijn bezit, waaronder twee semi-automatische wapens die hij op een legale manier kon aankopen, zei Ardern. (De extreemrechtse terrorist had sinds 2017 een wapenvergunning.)

De premier wil nu de wapenwetten aanpassen in haar land.

‘Onze wapenwetten zullen veranderen, dat kan ik jullie garanderen’, aldus de premier, die toevoegde dat de autoriteiten zich zullen inspannen om de wapens van de man te traceren. De Australiër begon in december 2017 wapens aan te kopen.

Bij de aanslag vielen 49 doden, waaronder ook kinderen. Een dag na het bloedbad liggen 39 mensen nog steeds in het ziekenhuis. Elf van hen liggen op intensieve.