Europees president Tusk wil lobbyen voor ‘lang uitstel’ van de Brexit
Foto: REUTERS
Europees president Donald Tusk belooft te lobbyen voor een ‘lang uitstel’ van de Brexit, op voorwaarde dat het Verenigd Koninkrijk aangeeft zijn strategie te herdenken.

Het Lagerhuis besliste woensdagavond dat het onder geen beding een Brexit zonder akkoord met de EU wil. Premier Theresa May kondigde daarna meteen aan dat de parlementsleden ten laatste volgende week woensdag een derde keer zullen mogen stemmen over haar felbevochten Brexit-akkoord.

Haar boodschap dat in het geval van een nieuw ‘neen’ de Brexit op de lange baan zal moeten worden geschoven, wordt als een ultimatum aan de harde Brexiteers gezien: steun eindelijk het akkoord, of loop het risico dat er helemaal geen Brexit meer komt.

De tweet van Tusk moet in dezelfde context gezien worden. Als het Verenigd Koninkrijk het nodig vindt zijn strategie aan te passen (dus als het de deal van May opnieuw verwerpt), dan zal hij in de aanloop naar de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag de Europese leiders oproepen ‘open te staan voor een lange verlenging’ van de artikel 50-procedure, die de Brexit begeleidt.

In zekere zin speelt Tusk dus in de kaart van May en verhoogt hij mee de druk op de harde Brexiteers. Die zijn namelijk erg afkerig van het idee veel langer in de EU te blijven dan aanvankelijk was voorzien.

Goedkeuring nodig

Als haar akkoord volgende week bij de derde poging toch goedgekeurd raakt, zei May woensdag, zal ze de EU om een korte, technische verlenging tot 30 juni vragen. Wordt haar akkoord dan echter wederom verworpen, dan stevent het VK af op een veel langer uitstel van de Brexit. 

Donderdag stemt het parlement alvast over het verlenen van een mandaat aan May om dat uitstel van de Brexit te mogen bedingen. Krijgt May die toelating van het Lagerhuis, dan zal de Britse regering een brief aan Tusk richten waarin het uitlegt waarom het een uitstel wil, en voor hoe lang.

Kort of lang uitstel?

Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) liet donderdagochtend op Radio 1 al weten dat de EU-leiders - die elk uitstel van de Brexit unaniem moeten goedkeuren - wellicht maar enkele weken uitstel zullen willen toekennen, en in geen geval tot voorbij de Europese verkiezingen van eind mei. In Ierland klinkt echter een ander geluid: daar zei buitenlandminister Simon Coveney dat zijn regering denkt aan een uitstel van 21 maanden, om de Britten de kans te geven 'er nog eens goed over na te denken'.

Een lange verlenging van de artikel 50-procedure, zoals Tusk vooropstelt, zou meteen betekenen dat de Britten verplicht zouden zijn deel te nemen aan de Europese verkiezingen.