Voor de EU is Panama niet langer fiscale valsspeler
De skyline van Panama City. Foto: Photo News

Panama wordt door de Europese Unie niet langer als een belastingparadijs beschouwd. Het land is geschrapt van de grijze lijst.

De Europese ministers van Financiën hebben tien landen aan de zwarte lijst van belastingparadijzen toegevoegd. Het gaat om Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Fiji, de Marshall-eilanden, Oman, Vanuatu, Dominica en de Verenigde Arabische Emiraten. Tegen de vermelding van dit laatste land was verzet gerezen van Italië en Estland, maar zij gingen uiteindelijk overstag. Voor Italië is Abu Dhabi een belangrijke handelspartner. De zwarte lijst groeit nu aan van vijf naar vijftien landen.

Tegelijk schrapten de ministers vijf landen van de zogenaamde grijze lijst: Guernsey, Hongkong, het eiland Man, Jersey en Panama. De schrapping betekent dat de EU van oordeel is dat deze landen niet langer fiscale valsspelers zijn.

De ngo Oxfam vindt nochtans dat de desbetreffende landen nog veel kenmerken hebben van een belastingparadijs. ‘De criteria van de EU om belastingparadijzen te screenen zijn zo zwak dat zelfs Jersey, waar bedrijven geen vennootschapsbelasting betalen, van de lijst is gehaald’, zegt Johan Langerock, de belastingspecialist van Oxfam. Ook het schrappen van Panama is opmerkelijk. Dat land kwam enkele jaren geleden negatief in het nieuws door de Panama Papers. De grijze lijst bevat nu nog 33 namen van landen die beloofd hebben hun leven te beteren.

De Europese Commissie is wel enthousiast over de aanpassing van de lijst. ‘Hij heeft een overdonderend effect op fiscale transparantie en billijkheid wereldwijd’, reageerde commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici. ‘Dankzij dit proces hebben tientallen landen schadelijke belastingregelingen afgeschaft en zich aangepast aan internationale normen inzake transparantie en eerlijke belastingheffing.’