Flitsbetalingen gaan nu toch van start
Gedaan met vertraging bij een bankoverschrijving. Foto: Photo News

Vanaf vandaag kunt u bij de meeste Belgische banken instant- of flitsoverschrijvingen doen, waardoor uw betaling meteen op de rekening van de begunstigde staat.

Eigenlijk hadden de flitsbetalingen vorig najaar al van start moeten gaan, maar dat bleek om technische redenen niet haalbaar. De bankenfederatie Febelfin had toen een lancering ‘in het voorjaar’ van 2019 beloofd, en dat is nu ook het geval.

Waarover gaat het?

Bij flitsbetalingen is het de bedoeling dat het geld meteen na de overschrijving (via pc-banking of bankapp) op de rekening van de begunstigde terechtkomt, ook als het om een rekening bij een andere bank gaat dan die van de opdrachtgever. Dus ook in het weekend en op feestdagen, ook als de betaling ’s avonds laat gebeurt. De instant betalingen gaan continu door, 24/24 en 7/7.

Geen vertraging meer

Tot nog toe namen die betalingen vaak een tijdje in beslag omdat er verwerkingsprocedures tussen de banken onderling moesten gevolgd worden. Die vertraging kon bij de betaling van facturen tot problemen leiden, zeker wanneer de betaling pas op de vervaldag werd gedaan.

Volgens Febelfin kan een supersnelle overschrijving ook van pas komen om in een restaurant de rekening te delen, of om iemand (met de smartphone) te betalen op een rommelmarkt.

Niet iedereen doet mee

Dit is de lijst van banken die met flitsbetalingen beginnen: Argenta, Bank de Kremer, Bank Van Breda, Bank Nagelmackers, Belfius, BNP Paribas Fortis, CBC Banque, CPH Banque, Crelan, Europabank, Fintro, Hello Bank, ING, KBC en VDK Bank.

Volgens Febelfin zullen andere banken zich daar nog bij aansluiten. Op dit moment doen bijvoorbeeld Axa Bank en Bpost Bank niet mee.

Er is geen garantie dat uw bank de flitsbetalingen gratis zal aanbieden. ‘Vanuit haar commercieel beleid bepaalt elke bank binnen welk dienstenpakket zij instantoverschrijvingen zal aanbieden’, luidt het bij Febelfin.