Orban hekelt ‘idioten van links’ bij EVP
Viktor Orban Foto: EPA-EFE

De Hongaarse premier Viktor Orban noemt de partijen die zijn Fidesz-partij uit de Europese christen-democratische EVP willen weren ‘nuttige idioten van links’. Hij zegt ook na commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een volgende doelwit te klaar te hebben voor een affichecampagne: de Nederlander Frans Timmermans.

Orban zegt dat in een gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag. Hij ziet in de poging van onder andere CD&V en CDH een poging van ‘links’ om ‘de EVP te verzwakken’. ‘Na Hongarije zullen ze hun pijlen richten op Italië, en daarna op Oostenrijk.’

Orban spreekt van een ‘salamitactiek’ om de socialisten in Europa aan de macht te brengen. ‘Het is geen gevecht over ideologie, maar over macht.’ Omdat niet alle betrokkenen dit volgens Orban begrijpen, noemt hij ze ‘nuttige idioten’.

Volgens de Hongaarse premier zal het echter niet tot een uitsluiting van zijn partij komen. ‘Als we niet willen dat links aan de macht komt in Europa, dan moeten we de positie van de EVP verdedigen.’

Timmermans

De finale stap voor een aantal nationale partijen om Fidesz te laten uitsluiten, was een campagne van Orban tegen commissievoorzitter Juncker. Op die affiches stond dat die bewust migratie aanmoedigt. Die campagne wordt stopgezet. ‘We zenden Juncker met pensioen’, zegt Orban daar nu over.

In plaats daarvan komt er een campagne met de Nederlandse sociaal-democraat Frans Timmermans als doelwit. De vice-voorzitter van de commissie moet het ontgelden omdat die volgens Orban ook banden heeft met George Soros, een felle politieke tegenstander van Orban.

‘Lijn trekken’

CD&V-voorzitter Wouter Beke veegt de theorieën van Orban van tafel. ‘Het interview met Orban in Welt am Sonntag staat opnieuw bol van fake news en bewijst waarom wij de lijn trekken’, zo tweet Beke.