Al zes partijen willen Orban wippen
Foto: AFP

Een stemming over de uitzetting van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban, kan leiden tot spanningen in de Europese Volkspartij.

Zeker zes ledenpartijen van de Europese Volkspartij (EVP) hebben in een brief aan voorzitter Joseph Daul gevraagd de procedure te openen voor de uitzetting van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban. Het initiatief van CD&V, CDH en het Luxemburgse CSV kreeg intussen navolging van christendemocratische partijen uit Portugal, Finland en Nederland. Volgens CDA-voorzitter Rutger Ploumen hebben informele gesprekken met Fidesz en Orban niet langer ‘het gewenste effect’. Ook de Zweedse partij Moderaterna zou van plan zijn een brief naar Daul te sturen.

Op het hoofdkwartier van de EVP, waar een gespannen sfeer heerst, is radiostilte ­afgekondigd, zolang de vereiste brieven van zeven ledenpartijen uit vijf landen niet op het bureau van Daul liggen. Zo wilde men zelfs niet bevestigen dat de zeven brieven vrijdagavond binnen moesten zijn om de kwestie nog op de agenda te kunnen zetten van de politieke vergadering op 20 maart. De volgende is gepland op 8 en 9 april.

De zenuwachtigheid heeft er mogelijk mee te maken dat sommigen Orban aan boord willen houden. Het gaat onder meer om Forza Italia, de Slovaakse partij en de Franse Les Républicains. Ook electorale overwegingen spelen een rol. Volgens de jongste projectie van het ­Europees Parlement zou de volgende EVP-fractie zelfs met de dertien voorspelde Fidesz-zetels erbij slechts 26 procent van de 705 zitjes bezetten, tegenover 29 procent van de 751 zetels nu.

Stil blijft het in Wenen, waar kanselier Sebastian Kurz een van de coming men is. Cruciaal wordt de houding van de Duitse CDU, haar Beierse zusterpartij CSU én Manfred Weber, zelf CSU-lid en EVP-Spitzen­kandidat. ‘Alle opties liggen op tafel. Wij spreken daarover (de uitzetting, red.) binnen de EVP’, zei Weber in Der Spiegel. ‘Met zijn verklaringen en campagne (tegen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, red.) heeft Orban de EVP zware schade berokkend. We zullen heel snel concrete maat­regelen nemen.’