Mislukte plofkraak op postkantoor in Lanklaar
Foto: BELGA
Vier daders hebben vrijdagochtend geprobeerd een plofkraak te plegen op de geldautomaat van het postkantoor in de Dorpsstraat in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). De plofkraak Is mislukt. De daders zijn zonder buit gevlucht in een donkerkleurige stationwagen. Met een zware hamer heeft een van de daders geprobeerd een gat in de zijgevel te slaan, maar hij is er niet doorheen geraakt.

De feiten speelden zich rond 4 uur vrijdagochtend af. Er was eerst een knal te horen. Een buurtbewoonster zag vier daders, ook Bpost spreekt over vier daders. De mislukte plofkraak duurde vier tot vijf minuten. De lokale politie Maasland kwam ter plaatse, maar toen waren de daders al in hun voertuig weggereden in de richting van het kruispunt met de Broekhofstraat en de Oude Baan.

Het gerechtelijk lab en de ontmijningsdienst van het leger DOVO kwamen ter plaatse. Mogelijk waren er nog niet ontplofte springtuigen in het postkantoor aanwezig, maar dat bleek niet het geval. De Dorpsstraat werd tot 9 uur ongeveer afgesloten. De bewoners van twee bovenliggende appartementen werden uit voorzorg geëvacueerd. Ze kregen opvang in de nabijgelegen bed and breakfast. Rond 9 uur was de straat terug vrijgegeven. Het postkantoor blijft vrijdag uitzonderlijk gesloten.

Het is de vierde plofkraak in enkele weken tijd in Limburg. Op 20 januari werd een plofkraak gepleegd op een bankkantoor van BNP Paribas Fortis aan het Marktplein in Hamont-Achel. Een week daarvoor werd er een gepleegd op een geldautomaat van een Bpost-kantoor in Kinrooi. Begin februari was er dan weer een mislukte plofkraak op een bankfiliaal van Argenta in Bree.