De Europese Volkspartij stemt mogelijk al op 20 maart over de eventuele uitsluiting van Fidesz, de partij van Viktor Orban. CD&V gaf mee de aanzet.

‘Wie continu ingaat tegen de christendemocratische ideologie en waarden, heeft bij ons geen plaats.’ Met die woorden kondigde Wouter Beke aan dat CD&V, CDH en de Luxemburgse christendemocratische CSV vinden dat er geen plaats meer is voor de Hongaarse premier Viktor Orban en zijn Fidesz-partij binnen de EVP. De drie partijen sturen elk een brief naar Joseph Daul, de voorzitter van de EVP, met de vraag om Fidesz uit te sluiten.

Om de procedure voor de uitzetting van een zusterpartij te kunnen opstarten, moet Daul zulke brieven ontvangen van zeven partijen uit minstens vijf landen. Die drempel zal vrijwel zeker gehaald worden. CD&V, CDH en CSV zetten ­deze stap pas na overleg met andere EVP-delegaties. Ook met het Duitse CDU is overleg gepleegd. Het Nederlandse CDA sluit zich binnenkort aan. Ook in Zweden, Finland, Polen, Roemenië en Letland zijn christendemocratische partijen de strapatsen van ­Orban meer dan zat.

De druppel die de emmer bij CD&V deed overlopen, is de campagne die de Hongaarse regering op 18 februari lanceerde tegen Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse voorzitter van de Commissie en een partijgenoot van Orban. ‘In 2017 hebben we de zaak al een eerste keer aangekaart bij Daul’, zegt Beke. ‘Toen gaf men het overleg nog een kans, wat ik begrijp. Maar wat baten kaars en bril ...’

Geen samenzwering

Orban blijft bovendien rode lijnen overschrijden. ‘De bureaucraten in Brussel zijn nu van plan met nieuwe maatregelen immigratie aan te moedigen’, schrijft hij in een brief én brochure die alle Hongaren van de week in de bus krijgen. Volgens de Hongaarse premier wil Brussel onder meer visa en bankkaarten voor migranten invoeren en meer geld geven aan ‘organisaties van George Soros die migratie ondersteunen’.

Onder de titel Feiten doen ertoe ging de Europese Commissie gisteren opnieuw in de tegenaanval. In vier bladzijden spreekt ze zeven beweringen van Orban tegen. De Commissie spreekt van ‘een poging om een donker beeld te schetsen van een geheim plan om meer migranten naar Europa te brengen. De waarheid is dat er geen samenzwering is’.

Zodra er zeven brieven op het bureau van Joseph Daul liggen, kan het presidium beslissen het punt een eerste keer op de agenda te zetten van de volgende politieke vergadering op 20 maart.

Mogelijk kunnen de ongeveer honderd gedelegeerden daar al stemmen over de eventuele uitzetting – al kan het ook dat die stemming over de verkiezingen getild wordt.

Dat Orban de bui voelt hangen, blijkt uit het bezoek dat zijn kabinetschef woensdag bracht aan CDU-voorzitster Annegret Kramp-Karrenbauer in Berlijn. Volgens Die Welt kwam hij bepleiten dat ­Fidesz lid mag blijven van de EVP – Orban zegt altijd dat hij de EVP van binnenuit wil veranderen.

De houding van de CDU én de Beierse zusterpartij CSU, die Orban zag als een bondgenoot in het migratiedebat, wordt cruciaal. Maar ook in Berlijn en München vindt men dat Orban rode lijnen blijft overschrijden.

De kwestie-Orban dreigt ook de campagne te overschaduwen van de CSU’er Manfred Weber en riskeert zijn kansen een knauw te geven om als EVP-Spitzenkandidat de volgende Commissievoorzitter te worden.

Lees hieronder de letterlijke brief van CD&V-voorzitter Wouter Beke aan EVP-voorzitter Joseph Daul. 

Brief by De Standaard on Scribd