Pakistan en India claimen overwinningen in het luchtruim
Foto: EPA-EFE

Pakistan heeft naar eigen zeggen twee Indiase legervliegtuigen in zijn eigen luchtruim neergeschoten. India beweert dan weer een Pakistaans vliegtuig te hebben neergeschoten. Zo lijkt het conflict in brandhaard Kasjmir te escaleren.

De twee neergeschoten Indiase jets zouden zich in het Pakistaans luchtruim bevonden hebben, boven Kasjmir. Eén toestel kwam neer in het Indiase deel van Kasjmir, het andere in het Pakistaanse deel, volgens het Pakistaanse leger. De piloot van het laatste vliegtuig is gearresteerd. Al zijn er ook bronnen, zoals de BBC, die het over drie arrestaties hebben.

Volgens woordvoerder Mohammad Faisal van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is 'de enige bedoeling van die actie ons recht, onze wil en onze capaciteit om onszelf te verdedigen aan te tonen'. 'Wij willen geen escalatie, maar indien daartoe gedwongen, zijn we helemaal op dat paradigma voorbereid.'

India ontkent het verhaal. Het land maakt enkel melding van een crash van een militair vliegtuig nabij de luchthaven van Srinagar, de zomerhoofdstad van de Indiase deelstaten Jammu en Kasjmir.

De nieuwe confrontatie volgt op de Indiase bombardementen van gisteren op Pakistaans grondgebied. India voerde toen een luchtaanval uit op Balakot, waar zich een trainingskamp bevindt van terreurgroep ‘het leger van Mohammed’.

Het is duidelijk dat de Pakistaanse communicatie over het neerhalen van Indiase vliegtuigen daar een antwoord op is. Vanmorgen vlogen Pakistaanse gevechtsvliegtuigen trouwens het Indiase luchtruim binnen en voerden tegenaanvallen uit in de betwiste regio Kasjmir. Op 'niet militaire doelen', aldus Islamabad.

Waarop India dan weer laat weten dat het een Pakistaans vliegtuig heeft neergehaald en op die manier een aanval vanuit het buurland heeft afgeslagen.

Het is de eerste keer sinds de jaren zeventig dat de buurlanden een militaire aanval uitvoeren boven het grondgebied van de ander. De directe aanleiding was de zelfmoordaanslag van de terreurgroep in de betwiste regio Jammu en Kasjmir. Er kwamen toen 40 Indiase soldaten om. 

Washington heeft beide partijen tot terughoudendheid opgeroepen.