Huis van Afgevaardigden stemt tegen noodtoestand van Trump
De muur moet volgens Trump verhinderen dat mensen zonder papieren de grens oversteken. Foto: AFP

Het Huis van Afgevaardigden in de VS, met een meerderheid van Democraten, heeft dinsdag gestemd tegen de nationale noodtoestand die president Donald Trump heeft afgekondigd. Nu volgt een stemming in de Senaat.

Via de noodtoestand wil Trump het Congres omzeilen om zijn grensmuur met Mexico te financieren. Die muur moet volgens de president verhinderen dat mensen zonder papieren de grens oversteken.

Een resolutie tegen de noodtoestand werd in het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de meerderheid vormen, aangenomen met 245 tegen 182 stemmen. Ook dertien Republikeinen steunden de tekst. Nu is het aan de Senaat, waar de Republikeinen het voor het zeggen hebben, om zich uit te spreken over de resolutie. Drie Republikeinen beloofden al voor de resolutie te stemmen, nog één Republikeinse stem is nodig om de resolutie door de Senaat te krijgen. 

Trump heeft al laten weten dat hij voor het eerst gebruik zal maken van zijn presidentieel vetorecht als de resolutie gestemd zou raken in beide kamers van het parlement. Een tweederdemeerderheid kan een veto ongedaan maken, maar het is onwaarschijnlijk dat zoveel Republikeinen tegen hun president in zullen gaan.

Toch zou een stemming van de resolutie in het Congres een belangrijke waarde kunnen hebben, schrijft The New York Times. Er lopen immers ook verschillende rechtszaken tegen de noodtoestand. De resolutie zou extra gewicht kunnen geven aan de claim van de tegenstanders van de noodtoestand.