Duizenden Europese beleggers online opgelicht
Foto: IMAGEGLOBE

In Europa zouden enkele duizenden beleggers voor zowat 100 miljoen euro per jaar zijn opgelicht door criminele bendes. Dat meldde de Oostenrijkse federale politie dinsdag.

De internationale bende misdadigers wordt ervan beschuldigd hun slachtoffers geld te hebben afhandig gemaakt via online trading platformen voor binaire opties, cryptogeld en soortgelijke financiële producten. Bij het onderzoek waren ook speurders uit Duitsland, Bulgarije en Tsjechië betrokken.

De slachtoffers werden voornamelijk geworven via sociale netwerken en oproepen vanuit zelfopgerichte callcenters. De potentiële klant werd volgens de federale politie ervan overtuigd dat er weinig risico was bij de transacties en dat vanaf bepaalde bedragen een verzekering tegen kapitaalverlies in werking zou treden. Na eerste aanbetalingen was het virtuele depot door verschillende transacties gegroeid. Het personeel van de callcenters had de klanten afgeraden om geld op te nemen en hen overhaald om nieuwe investeringen te doen. In werkelijkheid stroomde het betaalde geld naar een netwerk voor witwassen, dat uit schermbedrijven en fictieve ondernemingen bestond.

De speurders doorzochten volgens de federale politie onlangs in de Bulgaarse hoofdstad Sofia 21 bedrijven. Daarbij werden enkele terabytes aan data, bedrijfsdocumenten en een geldbedrag van zes cijfers in beslag genomen. Bovendien werden in totaal 14 rekeningen teruggevonden en een hoofdverdachte gearresteerd.