Baanwielrenster maakt comeback na horrorcrash: ‘Ik kon misschien nooit meer lopen’

Drie jaar vreesde de Britse baanwielrenster Victoria Williamson na een horrorcrash dat ze nooit meer zou kunnen lopen. Maar na een zware revalidatie maakt ze woensdag haar comeback op het hoogste niveau.

Van woensdag 27 februari tot zondag 3 maart worden de wereldkampioenschappen op de baan afgewerkt in het Poolse Pruszkow. Op dit WK staan zowel medailles als punten voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 op het spel. En die Spelen zijn het hoofddoel van de 25-jarige Victoria ‘Vicky’ Williamson. Een Britse sprintster die ondanks haar jeugdige leeftijd een voorbeeld is voor vele andere topsporters.

In 2016 crashte de Britse tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. Meteen werd duidelijk dat ze zwaargewond was. De wedstrijden werden afgelast en het publiek werd gevraagd weg te gaan.

Baanwielrenster maakt comeback na horrorcrash: ‘Ik kon misschien nooit meer lopen’
Foto: Photo News

In het ziekenhuis bleek dat ze haar nek, haar rug en haar bekken had gebroken. Het scheelde twee millimeter of ze was volledig verlamd geraakt, maar ook nu werd gevreesd dat ze nooit meer zou kunnen stappen.

‘Ik kreeg te horen dat ik misschien nooit meer zou kunnen lopen, dat het al straf zou zijn om zonder een stok te lopen, laat staan dat ik weer zou kunnen fietsen’, vertelt ze aan de BBC. ‘Het was niet alleen de fysieke pijn die zwaar was, het was ook mentaal slopend. Dingen die je als vanzelfsprekend had aangenomen, kon je plots niet meer. Zoals naar het toilet gaan en jezelf wassen. Ik moest meer dan drie weken platliggen want als zelfs maar een klein beetje rechtop ging zitten, viel ik flauw.’

Toch overtrof Williamson alle verwachtingen van de medische experts en werkte ze hard aan een comeback. Ze heft naar eigen zeggen nu zwaardere gewichten in de fitness dan ze deed voor haar valpartij. Ze kan ook weer ‘zo goed als’ op volle kracht fietsen en is van mening dat ze haar snelheid nog kan verbeteren. Ze is een compleet andere persoon geworden en is nu zelf een voorbeeld voor anderen. Zo verbergt ze haar littekens niet: ‘Verberg ze niet, draag ze met trots’, zegt ze.

In januari maakte ze haar internationale comeback op de Hong Kong World Cup en met een tweede plaats in de damesploegensprint op het nationaal kampioenschap enkele dagen later verzekerde ze zich van een plaats op het aanstaande WK. In Polen zal ze meedoen aan de vrouwensprint - waarin ze in 2013 brons won - en de individuele tijdrit van 500 meter.

‘Qua verwachtingen heb ik niets in mijn hoofd, want ik wil gewoon een goede prestatie neerzetten. Als ik een persoonlijk record kan behalen, is het weer een stap richting Tokio’, klinkt het. Want laat het duidelijk zijn: de Olympische Spelen van 2020 is haar hoofddoel.