Brusselse Vroegmarkt onthult grootste zonnepaneleninstallatie van gewest
Foto: Photo News

De Brusselse Vroegmarkt (Mabru) in de Werkhuizenkaai heeft dinsdag meer dan 8.000 nieuwe zonnepanelen in gebruik genomen. Samen met de zonnepanelen die Mabru al had, heeft de Vroegmarkt nu de grootste installatie van het Brussels Gewest.

De nieuwe zonnepanelen werden dinsdag officieel ingehuldigd in aanwezigheid van onder andere Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

Het gaat om 8.078 panelen op een oppervlakte van 13.300 vierkante meter. Ze werden gelegd op de daken van negen carports voor vrachtwagens (‘truckports’) op de parking van Mabru. De installatie levert een vermogen van 2,4 megawatt. ‘Een installatie van die grootte op een parking is een primeur in België’, luidt het.

Samen met de eerste installatie van 7.988 zonnepanelen op de daken van Mabru, die al in januari 2018 in gebruik werden genomen, leveren de zonnepanelen van Mabru nu een vermogen van 4,6 megawatt, goed voor het jaarlijkse verbruik van meer dan 1.200 gezinnen. Engie financierde de volledige installatie van zowel de zonnepanelen als de carport. Via een derde-investeerdersformule wordt Mabru na 10 jaar eigenaar van de zonnepanelen.

‘Ik kan met trots aankondigen dat Mabru een derde keer met ons in zee zal gaan’, zei Engie-ceo Philippe Van Troeye tijdens de ingebruikname van de installatie. ‘We beginnen binnenkort met de bouw van een nieuwe installatie van 1,6 megawatt, die in de loop van deze zomer operationeel zal zijn.’

De op een na grootste installatie van het Brusselse Gewest ligt op de daken van Audi in Vorst. Daar liggen 14.190 panelen. 

 Brusselse Vroegmarkt onthult grootste zonnepaneleninstallatie van gewest
Foto: Robin De Becker