Wielerploegleider Jef Braeckevelt overleden
Foto: pol de wilde-corelio
Wielerploegleider Jef Braeckevelt is op 76-jarige leeftijd overleden. Braeckevelt begon al als ploegleider in 1964 en bleef in het peloton tot 2011. In de jaren 90 was hij de sportieve baas bij het Belgische Lotto.

Jef Braeckevelt was als kleine jongen al bezeten van de koers. vanaf zijn veertiende was hij bordjesman achterop de moto en zocht hij jonge coureurs voor Meulebeke Sportief. 'Als puber was ik eigenlijk al ploegleider', zei hij daarover.

In Noord-Frankrijk vond Braeckevelt de weg naar het profpeloton. Dat gebeurde in 1964 bij Terrot-Leroux, een ploeg voor onafhankelijken, een categorie tussen amateurs en profs. Later brak hij helemaal door bij Lotto. Hij haalde onder meer Andrei Tsjmil en beleefde er vele successen in de jaren 90. Zo loodste hij ook zijn poulain (en de veel te vroeg overleden) Serge Baguet in 2000 terug in het profpeloton.

Dankzij Tsjmil belandde Braeckevelt later nog aan de absolute top van het wielrennen als sportdirecteur bij Katusha, waar ze op zijn expertise rekenden in de Vlaamse en Franse koersen die hij op zijn duimpje kende. Op zijn 68e stopte daar zijn avontuur en stapte hij uit het peloton.