Jonge ouders staan in slechtste geval voor zes jaar slaaptekort
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Wetenschappers van de universiteit van Warwick in Groot-Brittannië hebben onderzocht welke invloed pasgeborenen hebben op de slaap van hun ouders. Het meeste slaaptekort komt voor in de eerste drie maanden na de geboorte van het kind, en vrouwen lijden er het meeste onder.

De wetenschappers onderzochten de slaappatronen van duizenden nieuwe ouders tussen 2008 en 2015. Volgens hun bevindingen duurt het tot zes jaar na de geboorte voordat de ouders weer kunnen slapen zoals voor de zwangerschap. De slaap wordt het meeste verstoord in de eerste drie maanden na de geboorte. De slaapkwaliteit neemt toe naarmate het kind opgroeit, maar was niet meer zoals voor de komst van het kind. Dat komt volgens de onderzoekers omdat kinderen, zelfs wanneer ze niet meer huilen ’s nachts, toch ziek worden of bijvoorbeeld nachtmerries hebben. Ook de stress van het ouderschap kan een effect hebben op slaap.

Vrouwen versus mannen

‘Vrouwen lijden meer aan slaapverstoringen door de baby dan de vader’, zegt Sakari Lemola van het Psychologisch Instituut van de Britse universiteit. De verstoring in slaap is vergelijkbaar voor vaders, maar minder uitgesproken. Een moeder slaapt in de eerste drie maanden na de geboorte gemiddeld een uur minder dan voor de geboorte, de vader gemiddeld een kwartier.

‘Ervaren ouders hebben minder last van slaapverstoringen dan nieuwe ouders’, aldus Lemola. De effecten bleven voor beide ouders hangen na de geboorte van het eerste kind. Ouders voelen de impact op hun slaapkwaliteit vier tot zes jaar na de geboorte. Die effecten zijn minder groot na het hebben van een tweede of derde kind. ‘De lat ligt dan al lager’, zegt onderzoeker Lemola. ‘Je slaapt sowieso minder wanneer je al een kind hebt.’

Onderzoek

De Britse onderzoekers betrokken 2.541 moeders en 2.118 vaders uit de periode 2008 tot 2015 bij deze studie. De data werden verzameld door het Duitse Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek in Berlijn en werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep. De studie heeft wel bepaalde beperkingen: de data werden slechts eenmaal per jaar opgevraagd en het ging voornamelijk over zelfrapportering. Daarnaast haakten sommige deelnemers vroegtijdig af.