India bombardeert trainingskamp voor islamisten in Kasjmir
De bombardementen werden uitgevoerd door twaalf Mirage 2000-gevechtsvliegtuigen van het Indiase leger Foto: Prakash Singh/AFP

India heeft dinsdag luchtaanvallen uitgevoerd op wat het een trainingskamp van islamistische terroristen noemt in het door Pakistan gecontroleerde deel van Kasjmir. De groep wordt verantwoordelijk gehouden voor een zelfmoordaanslag die veertig Indiase paramilitairen het leven kostte.

‘In de vroege uurtjes van de dag heeft India het grootste trainingskamp van Jaish-e-Mohammed in Balakot aangevallen’, zei de Indiase minister van Buitenlandse Zaken Vijay Gokhale dinsdag op een persconferentie. ‘Bij deze operatie is een groot aantal terroristen, trainers, hoge bevelhebbers en getrainden voor zelfmoordaanslagen geëlimineerd.’

Indiase media melden dat twaalf gevechtsvliegtuigen van het leger van India om half vier in de ochtend lokale tijd het door India en Pakistan betwiste grensgebied bestookten met duizend kilogram aan bommen. Het bombardement zou twintig minuten lang geduurd hebben en is de eerste luchtaanval van India op Pakistan sinds de Indiaas-Pakistaanse Oorlog van 1971.

De aanval wordt bevestigd door de Pakistaanse legerwoordvoerder generaal-majoor Asif Ghafoor, die India beschuldigt van het schenden van het Pakistaanse luchtruim. Hij ontkent echter dat er sprake is van slachtoffers, ‘dankzij het tijdige ingrijpen van het Pakistaanse leger’.

Nieuwe aanslagen

New Delhi beweert dat de militanten van Jaish-e-Mohammed, een van de actiefste gewapende groepen in de separatistische regio Kasjmir, nieuwe aanslagen tegen India aan het voorbereiden waren.

‘Gezien het onmiddellijke gevaar was een preventieve aanval absoluut nodig’, zei minister Gokhale. Hij voegde eraan toe dat het gebombardeerde kamp zich in een bos op een heuveltop bevond, op een geruime afstand van burgerbevolking. ‘De keuze van ons doelwit hing ook af van onze wens burgerslachtoffers te vermijden.’

‘Pakistan zal terugslaan’

De Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Sjah Mehmood Qureshi insinueert intussen dat zijn land zal terugslaan tegen India, omdat het ‘de controlelijn in Kasjmir heeft overschreden’.

Bij een zelfmoordaanslag uitgevoerd door Jaish-e-Mohammed kwamen medio februari veertig leden van de Indiase Central Reserve Police Force om het leven. De aanslag gebeurde op een snelweg in het district Pulwama, een bolwerk van de islamistische militanten. Volgens de politie reed een jongeman met een auto volgeladen met 450 kilogram explosieven tegen een bus uit het konvooi die de militairen naar de stad Srinagar brachten.

India en Pakistan strijden al sinds het begin van hun onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1947 om de controle over de Kasjmirvallei, in het westen van de Himalaya. In het Indiase deel van Kasjmir begon midden jaren tachtig een separatistische opstand, waarbij al meer dan 45.000 mensen zijn omgekomen.