Overheid helpt bankkosten vergelijken
Foto: belga

Vanaf vandaag kunt u, gratis, de kostprijs die uw bank aanrekent voor uw zichtrekening en bijhorende diensten (zoals uw bankkaart) vergelijken met de kostprijs bij alle andere Belgische banken.

De vergelijkingstool is een initiatief van de federale minister van Consumentenzaken, Kris Peeters, en is uitgewerkt door de financiële toezichthouder FSMA.

De online simulator is te vinden op de educatieve website van Wikifin, waar ook al een vergelijkingstool voorhanden is om de opbrengst van verschillende spaarrekeningen te vergelijken.

Volgens minister Peeters is er nood aan transparante informatie over de kosten van een zichtrekening. ‘Die kosten verschillen aanzienlijk van bank tot bank. Met deze online tool willen we de consumenten helpen om de voor hen beste en goedkoopste zichtrekening te vinden, in functie van de diensten die de consument wenst. En op die manier eventueel te kiezen om van bank te veranderen.‘

De tool bevat de gegevens van alle 21 banken die in België actief zijn. Ze zijn verplicht om alle wijzigingen meteen aan de FSMA te melden, zodat die de simulator up to date kan houden.

Van 21 tot 45 euro

Zo’n vergelijking kan verrassende resultaten opleveren. Misschien betaalt u wel voor diensten die aan uw zichtrekening zijn gekoppeld, maar die u eigenlijk niet nodig heeft of maar zelden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het via de post toegestuurd krijgen van rekeninguittreksels. Op wikifin.be kunt u zien hoeveel uw bank - en de andere - aanrekenen voor een extra debetkaart of kredietkaart, of voor het afhalen van cash aan een bankautomaat.

Die kostenverschillen lopen flink op. Volgens minister Peeters varieert de gemiddelde prijs van een zichtrekening per jaar tussen 21,40 euro (voor een elektronisch profiel, zonder kredietkaart) en 45,80 euro (voor een traditioneel profiel, met kredietkaart).

‘Het loont dus de moeite om al die tarieven te vergelijken er overbodige uitgaven te vermijden’, aldus Kris Peeters.