Ondanks zegeloze seizoensstart: Alejandro Valverde kalmer dan ooit. “Ik wil de Ronde van Vlaanderen winnen met de regenboogtrui”
Foto: AFP

Alejandro Valverde staat op 7 april 2019 voor het eerst in zijn 39-jarige leven aan de start van de Ronde van Vlaanderen en is gemotiveerd. “Het is een moeilijke race om te winnen, maar ik ga ervoor”, zei hij aan de Spaanse krant AS tijdens de persvoorstelling daags voor de UAE Tour.

Klik hier om onze digitale wielergids te ontdekken, met alle parcours en een beoordeling van alle renners

Valverde ziet zichzelf niet als de grote ster tussen mannen als Nibali en Dumoulin op de voorstelling, maar hij beseft dat hij een van de bekende gezichten is. “Niet enkel omdat ik wereldkampioen ben, maar omdat ik een goeie coureur ben. Die bekendheid jaagt me geen schrik aan”, zegt hij zelf.

En maar goed ook, want Valverde heeft in tegenstelling tot de voorbije jaren nog geen enkele wedstrijd gewonnen. De vloek van de regenboogtrui? Daar gelooft hij zelf niet in. “Ik heb nu meer verplichtingen, maar voor de rest is alles erg gelijkaardig aan de vorige jaren. Al ben ik nu wel rustiger. Zelfs zonder overwinning. vorig jaar kwam ik terug uit een blessure en was ik minder zichtbaar. Nu kom ik overal rustig aan de start. Een beetje druk is altijd goed, maar obsessie om te winnen niet.”

“Olympische Spelen en Ronde van Vlaanderen”

Voor de Spaanse renner was de wereldtitel het mooiste wat hij kon bereiken in zijn carrière. “Ik ben nooit gelukkiger geweest. Ik zou graag nog een winnen op de Spelen, maar of dat meer tot de verbeelding zal spreken dan de wereldtitel? Ik denk het niet.” En de Olympische Wegrit is niet het enige dat nog op Valverdes bucket list . “Ik droom ervan de Ronde van Vlaanderen winnen”, zegt de renner uit Murcia. Het is een wedstrijd die me echt aanspreekt. Ik heb ze altijd van ver meegemaakt, maar na 39 jaar wil ik ervoor gaan. Het is wat laat, maar het dit jaar is een mooi moment om te winnen, zeker met de regenboogtrui om mijn schouders.”

Het is te hopen voor Valverde dat er op 7 april geen aprilse grillen over de ‘Vlaanders’ trekken, want als er iets is waar de Spaanse wereldkampioen niet van houdt, dan is het wel fietsen in de regen. “Gelukkig regent het in Murcia weinig. Ik word lui van regen en koude”, besluit hij.