Zelfgestookte sterke drank doodt minstens 84 mensen in India
Foto: AFP

In Assam, in het noordoosten van India, zijn minsten 84 mensen omgekomen na het drinken van zelfgestookte sterke drank. Tweehonderd anderen werden in het ziekenhuis opgenomen. Een tweetal weken geleden kwamen in het noorden van het land ook al meer dan 100 mensen om bij een gelijkaardig voorval.

‘Elke 10 minuten krijgen we meldingen van mensen die overleden zijn’, zei plaatstelijk minister van Volksgezondheid Himanta Biswa Sarma een persagentschap Reuters. ‘Er zijn al een tweehonderdtal mensen opgenomen in het ziekenhuis. Veel van hen zijn er erg aan toe.’ Dokters uit naburige districten moeten bijspringen om de crisis het hoofd te helpen bieden.

India krijgt wel vaker te maken met dodelijke slachtoffers van illegaal gestookte sterke drank. Veel mensen kunnen het zich niet veroorloven sterke drank te kopen en nemen hun toevlucht tot eigen brouwsels, maar die blijken vaak gevaarlijk te zijn. De dodentol nu is echter niet meer gezien sinds 2011, toen er in 172 doden vielen in West-Bengalen.