Documentaire over Belgische onderzoeksrechter in Frankrijk bekroond
Foto: rr

De film ‘Jusqu’à la garde’ van de Franse regisseur Xavier Legrand heeft de César voor beste film gewonnen. Bij de uitreiking van de Césars, de Franse filmprijzen, was er vrijdagavond ook Belgisch succes voor een documentaire over een ophefmakende Brusselse onderzoeksrechter.

Ni juge, ni soumise, de documentaire van Jean Libon en Yves Hinant over de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, werd bekroond als beste documentaire.De onderzoeksrechter nam de prijs zelf in ontvangst in Parijs. Toen de documentaire drie weken geleden nog in de prijzen viel tijdens de Magrittes, de Franstalige filmprijzen in ons land, was haar dat verboden door haar overste, de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, Luc Hennart.

Ook de prijs voor beste kortfilm ging naar een Belg, Rémi Allier, voor zijn film Les petites mains. De César voor beste fotografie ging naar Luikenaar Benoît Debie, voor de film The Sisters brothers van Jacques Audiard, die daarvoor zelf de prijs voor beste regie kreeg.

Er waren nog verschillende andere Belgen genomineerd in andere categorieën. Zo waren Girl van Lukas Dhont en Nos batailles Guillaume Senez genomineerd in de categorie beste buitenlandse film. Maar die César ging uiteindelijk naar de Japanner Hirokazu Kore-eda voor Shoplifters.