Solidariteitsconcert aan Venezolaanse grens lokt kwart miljoen mensen
Foto: AFP

Het concert ‘Venezuela Aid Live’ in de Colombiaanse grensstad Cúcuta heeft vrijdag zo’n 250.000 toeschouwers gelokt. De benefiet heeft als doel geld in te zamelen voor humanitaire doelen in Venezuela, maar de huidige president Maduro weigert de hulpgoederen te aanvaarden.

De organisatie bestaat uit de Britse miljardair Richard Branson en de Venezolaanse oppositie rond de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó. Ze mikken op 10 miljoen dollar aan opbrengsten. Samen met overheidstoezeggingen voor hulp zou in 60 dagen tot 100 miljoen dollar kunnen worden opgehaald.

Op het podium aan de Tienditasbrug opende de Venezolaanse zangeres Reymar Perdomo de concerten met haar nummer ‘Me fui’ (ik ben weggegaan). Op Venezuela Live Aid zouden ongeveer 35 hispanics optreden gaande van de Spanjaard Alejandro Sanz over de Colombiaan Carlos Vives tot de Dominicaan Juan Luis Guerra. De Colombiaanse zender Caracol schatte het aantal toeschouwers op 250.000. Onder hen de Colombiaanse president Ivan Duque. De Chileense president Sebastian Pinera werd later verwacht.

‘Militair ingrijpen’

Zaterdag willen duizenden vrijwilligers die al in Cúcuta zijn, klaarstaande hulpgoederen naar Venezuela brengen. Het Venezolaanse staatshoofd Nicolás Maduro beschouwt de humanitaire hulpverlening echter als een voorwendsel voor militair ingrijpen in het Zuid-Amerikaanse land en heeft de strijdkrachten de opdracht gegeven de hulpgoederen niet door te laten.

Onder het motto ‘handen af van Venezuela’ wou Maduro vrijdag aan de andere kant van de grens een tegenconcert organiseren.

Twee doden

Ook aan de grens met Brazilië lopen de spanningen op. Bij botsingen tussen Venezolaanse soldaten en de inheemse bevolking zijn daar vrijdag twee mensen gedood en vijftien anderen gewond geraakt. Dit heeft de mensenrechten-ngo Kapé Kapé gemeld. Mensen probeerden soldaten te verhinderen een weg te blokkeren waarlangs humanitaire hulp voor de Venezolanen zou moeten passeren. Volgens de krant El Nacional zouden de soldaten daarbij het vuur hebben geopend.