Acteur weggeknipt uit Empire na ophef over aangifte
Jussie Smollet na zijn vrijlating op borgtocht Foto: REUTERS

De makers van de Amerikaanse televisiereeks ‘Empire’ hebben acteur Jussie Smollett uit de twee laatste episodes van dit, vijfde, seizoen geweerd. Dat gebeurt nadat de Afro-Amerikaanse homo nu zelf is aangeklaagd en gearresteerd nadat hij eind januari een vermoedelijk valse klacht had ingediend voor een racistische en homofobe aanval.

Dit hebben vrijdag meerdere Amerikaanse media gemeld. Smollett zei op 29 januari in het centrum van Chicago op straat te zijn belaagd door twee mensen. Daarop heeft de politie twee broers opgepakt, om hen twaalf uur later zonder verdere vervolging weer vrij te laten.

Toen media erop begonnen te speculeren dat de 36-jarige acteur uit de serie ‘Empire’ het hele verhaal kon hebben verzonnen, begon de politie zondag ook te twijfelen. De politie beweert nu dat Smollett twee broers 3.500 dollar betaald heeft om de aanval uit te voeren. De broers getuigden tegen Smollett. De twee beweren dat ze de aanval hebben ingeoefend met de acteur, en de politie beschikt over telefoonsgegevens die die bewering ondersteunen.

Uiteindelijk is Smollett woensdag zelf aangeklaagd voor ‘ongepast gedrag’ en het indienen van een valse klacht. Donderdag is hij gearresteerd.

Hij kwam mits een borgtocht van 100.000 dollar weer vrij en begaf zich dan naar de opnameset van ‘Empire’. Daar verontschuldigde hij zich bij zijn collega’s en de opnameploeg. Hij ontkende ook krachtig een aanklacht te hebben verzonnen.

Vrijdag lieten de producers van de serie weten het karakter ‘Jamal’ van Smollett in de laatste twee afleveringen van de serie te weren ‘om verdere verstoring van de opnames te vermijden’.