Staat krijgt 363 miljoen euro dividend van Belfius
Foto: belga
Belfius heeft in 2018 een winststijging van 7 procent geboekt: er was 649 miljoen euro winst, ten opzichte van 606 miljoen euro een jaar eerder. De bank stelt, net als voor 2017, een dividend van 363 miljoen euro voor.

Dat maakte de staatsbank vrijdag bekend. Een interimdividend van 100 miljoen euro werd reeds in september uitgekeerd. Voorzitter Jos Clijsters sprak van een ‘hoge pay-out’, met een dividend dat gelijk bleef ondanks een moeilijk jaar. ‘De Belgische overheid, de aandeelhouder, mag daar tevreden mee zijn.’

Belfius spreekt van een recordjaar op financieel en commercieel vlak, dat gepaard gaat met een duurzame winstgroei en behoud van een sterke financiële basis. ‘Voor de zevende keer op rij stellen we een nettoresultaat voor dat hoger is’, aldus voorzitter Jos Clijsters. Maar het was ook een moeilijk jaar: ‘2018 was geen gemakkelijk jaar, vooral in het laatste kwartaal, dat zeer moeilijk was voor de financiële markten.’

De winst voor belastingen van de bank die volledig in handen is van de federale overheid, klokte af op 867 miljoen euro. De totale opbrengsten stegen licht tot 2,36 miljard euro. Bij de bank was er 444,5 miljoen euro nettoresultaat, een stijging met net geen 10 miljoen. 
Verzekeringen

De grote winstsprong zat bij de verzekeringstak, onderstreepte CEO Marc Raisière, met een stijging van meer dan 30 miljoen tot 204,5 miljoen euro. Daar was de meeste groei bij de tak-23 verzekeringsbeleggingen (zonder gegarandeerd rendement). Belfius onderstreept al jaren het bank-verzekeringsmodel en zet daar actief op in.