Venezuela sluit grens met Brazilië
President Maduro Foto: AFP

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft donderdag aangekondigd dat hij de landsgrens met Brazilië gaat sluiten. Daar wil opposant Juan Guaido, die zichzelf tot staatshoofd heeft uitgeroepen, binnen twee dagen humanitaire hulp gaan ophalen.

‘Ik heb besloten dat de landsgrens met Brazilië om 20.00 uur (01.00 uur Belgische tijd) helemaal gesloten wordt, tot nader order’, zo verklaarde Maduro tijdens een vergadering met zijn militaire staf.

Met het sluiten van de grens probeert het regime in Venezuela te verhinderen dat er humanitaire hulp het land wordt binnengebracht. De hulpleveringen vanuit het buitenland worden door Caracas aanzien als een voorwendsel voor een militaire interventie.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil samen met de Verenigde Staten humanitaire hulp voorzien. In de grensstaat Roraima wordt daartoe een inzamelcentrum voor voedsel en medicijnen ingericht. Guaido, de zelfverklaarde interimpresident, heeft aangekondigd dat hij die goederen zaterdag zelf wil ophalen.

Venezuela sloot eerder ook al de lucht- en zeeverbindingen met Curaçao, dat ook als hub  humanitaire hulp verleent, en met Aruba en Bonaire. De landsgrens met Colombia is al jaren dicht voor voertuigen.