Kan ‘interpretatieve tekst’ harde Brexit vermijden?
Foto: EPA-EFE

Volgens persagentschap Reuters werken de EU en de Britten aan een interpretatieve tekst over de ‘backstop’ - de Ierse grenskwestie. Toch blijft het pessimisme over een tijdige oplossing stijgen.

Een ‘parallelle verklaring’, of een ‘interpretatieve tekst’ over de inmiddels befaamde ‘backstop’ is de meest recente uitweg waar de EU en het Verenigd Koninkrijk aan denken om een harde Brexit te vermijden. Die ‘backstop’, de ultieme garantie die een harde grens in Ierland moet vermijden, is een van de grote problemen in het scheidingsakkoord. De Britten vrezen dat de backstop het VK voor altijd in een eenheidsmarkt met de Europese Unie zal gevangenzetten.

Of May al nieuwe garanties kan voorleggen aan het parlement tegen volgende week, lijkt onwaarschijnlijk. May had beloofd dat het parlement kon beslissen over de Brexit, tenzij ze volgende week een nieuwe deal heeft. Meer optimisme over een oplossing is er dus nog niet meteen. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, zegt dat de kans op een harde Brexit gestegen is.

Vandaag sprak Labour-leider met Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier en later ziet hij ook de Brexit-verantwoordelijke van het Europees Parlement, Guy Verhofstadt. Hij is op eigen initiatief naar Brussel afgezakt. Hij is er voorstander van dat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit een douane-unie met de EU blijft vormen.