Israël op weg naar de maan
De Beresheet is op weg naar de maan. Foto: AFP PHOTO / SPACE X
De Israëlische sonde Beresheet is begonnen aan een reis van twee maanden naar de maan. Om 2.45 uur Belgische tijd werd de Falcon 9-raket van SpaceX met de maanlander succesvol gelanceerd vanop Cape Canaveral. Als de missie slaagt, wordt Israël straks de vierde natie om voet aan grond te zetten op onze satelliet.

De primeur was voor de Russen, die in 1959 hun Loena 2 op de maanbodem neerzetten. Van 1969 tot 1972 stalen de Amerikanen met hun bemande Apollomissies de show. Begin dit jaar zette China als eerste een lander neer op de achterkant van de maan. En nu zijn er dus de Israëli’s.

Die lanceerden vannacht (met een draagraket van Elon Musk) vanop Cape Canaveral hun onbemande maanlander Beresheet – dat is Hebreeuws voor ‘in den beginne’. Het tuig, dat grotendeels werd gefinancierd met geld van donateurs en ook een beetje overheidssteun genoot, zou in april een zachte landing moeten maken op de maan. De Beresheet werd ontworpen om te zoeken naar sporen van magnetisme in maanstenen – een bizarre eigenschap gezien het nagenoeg ontbreken van een magnetisch veld op de maan. Maar het échte doel van de missie is natuurlijk vooral prestige. Een geslaagde maanlanding zou Israël op de kaart zetten als ruimtevaartnatie, in het rijtje van grootheden als Rusland, de Verenigde Staten en China.

Dat de 88 miljoen euro kostende Israëlische missie niet grotendeels met belastinggeld werd gefinancierd, maar vooral met private fondsen, doet het verschillen van de maanlanders van zijn drie grote voorgangers. Dat maakt de Beresheet misschien tot de voorbode van een reeks met privégeld ontworpen maanlanders, noteert het vakblad Nature. Dat ruimt de baan voor commerciële vrachtvluchten naar de maan, waarbij de cargo kan uiteenlopen van wetenschappelijke instrumenten en telecommunicatieapparatuur tot de assen van vermogende overledenen.