Verzon Empire-acteur zelf homofobe aanval?
Foto: AFP

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett is officieel aangeklaagd omdat hij eind januari een aanval zou hebben verzonnen. Was het een haataanval of is het de val van een acteur? Hij is in hechtenis genomen.

Het verhaal van Jussie Smollett klonk eind januari geloofwaardig, maar hallucinant. Hij stapte een ziekenhuis binnen nadat hij naar eigen zeggen was aangevallen in Chicago. Twee mensen zouden hem racistische commentaren hebben toegeworpen, hem hebben geslagen, en een touw rond zijn nek hebben gehangen. Smollett, zwart en homoseksueel, diende een klacht in voor een racistische en homofobe aanval. Volgens Smollett riep een van de mannen 'dit is MAGA land'. MAGA  betekent 'Make America Great Again', de slogan van de presidentscampagne van Donald Trump in 2016.

De politie onderzocht de aanval meteen als een 'mogelijk haatmisdrijf'. Ze pakten op 13 februari twee broers op, maar lieten hen later zonder verdere vervolging weer vrij. De politie voerde een huiszoeking uit bij de broers en zocht naar videomateriaal van de aanval, maar beelen van de aanval werden nooit gevonden. Stilaan begon de publieke opinie zich tegen Smollett te keren. Onder meer door het gebrek aan bewijs. 

'Moslim of Mexicaan'

Een week geleden gaf de acteur een interview aan ABC News. De acteur vertelde in tranen over de aanval. 'Ik ging naar de metro om een sandwich te bestellen. Tegelijk stuurde ik een berichtje naar mijn manager in Australië. Ik vroeg: "Bel me." Terwijl hij aan de telefoon was, hoorde ik "Empire". Dat is mijn naam niet natuurlijk, ik reageerde niet. Daarna werd het n-woord geroepen. Ik draaide me om en zag de aanvaller, gemaskerd. Hij zei: "Dit is MAGA land. Hij sloeg me. Ik sloeg terug. We hebben gevochten bij de trap. Een tweede persoon schopte in mijn rug. Daarna liepen ze weg. Mijn manager was nog aan de telefoon. Hij vroeg: "Wat is er aan de hand?". Daarna merkte ik dat er een touw rond mijn nek hing."

Over de afbrokkelende steun zei Smollett: 'Als ik had gezegd dat de aanvaller een moslim, een zwarte of een Mexicaan was geweest, zouden de twijfelaars me veel meer hebben gesteund. Dat zegt veel over onze samenleving.' 

Enkele dagen later werd Smollett door de politie opnieuw ondervraagd, nadat 'nieuw bewijs' was gevonden. Over dat bewijs is officieel niets geweten. Nieuwszender CNN voerde twee anonieme politiebronnen op die beweren dat Smollett de twee broers betaald zou hebben om een aanval te ensceneren. Volgens een andere nieuwszender, CBS, zouden ze de aanval zelfs hebben ingeoefend. Maar of dat klopt, is dus nog onduidelijk. 

Smollett wordt nu zelf aangeklaagd voor het indienen van een valse klacht.

Van Watson tot Sanders

De Amerikaan speelt mee in de reeks Empire. Na de aanval kreeg hij grote steun van Hollywood, van Ellen DeGeneres, Eva Longoria tot Emma Watson en Naomi Campbell. Maar ook van belangrijke politici als Kamala Harris en Bernie Sanders. Ook zij krijgen nu kritiek omdat ze te gretig aangenomen hebben dat het verhaal van Smollett correct was. 

Naar de beweegredenen van Smollett is het gissen. Enkele Amerikaanse media beweerden dat Smollett vreesde dat hij uit de reeks Empire zou worden geschreven. Maar Fox Entertainment heeft dat ontkend.