George Mendonsa, de matroos die in 1945 in New York gefotografeerd werd toen hij een vrouw zoende, is overleden. De foto werd iconisch.

Een matroos en een verpleegster zoenen passioneel op Times Square, New York. Met dat beeld vereeuwigde fotograaf Alfred Eisenstaedt de vreugde over het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De foto werd genomen op 14 augustus 1945, de dag dat Japan capituleerde. Nadat de foto werd gepubliceerd in Life Magazine, is hij uitgegroeid tot een van de bekendste beelden van de twintigste eeuw.

Onbekenden

De kussende matroos was George Mendonsa. De vrouw op de foto, de toen 21-jarige Greta Zimmer Friedman, was een tandartsassistente. De twee kenden elkaar niet.

‘Het was een moment’, zei Mendonsa aan CBS News in 2012. ‘Je komt terug uit de Pacific en eindelijk is de oorlog voorbij. De opwinding van het einde van de oorlog, en ik had al een paar glaasjes op. Dus toen ik de verpleegster zag, greep ik haar vast en kuste haar.’

Liefje

George was toen op stap met zijn liefje Rita. Zij staat op dezelfde foto op de achtergrond. George en Rita zijn later getrouwd en waren nog samen. Aan CBS zei ze dat ze het toen niet erg vond dat hij in het feestgedruis een andere vrouw kuste.

George Mendonsa en Greta Zimmer Friedman zagen elkaar nog twee keer terug, voor het laatst in 2012 op Times Square. Zij overleed in 2016 toen ze 92 jaar was.

Mendonsa overleed tijdens de nacht van zaterdag op zondag in Middletown, waar hij met zijn vrouw leefde, twee dagen voor zijn 96ste verjaardag.