Aangehouden politieagent in zaak van misdaadorganisatie is weer vrij
In juli 2018 vond een aanslag plaats op de pitazaak in Antwerpen-Noord die eigendom was van peetvader Bayram Y. Foto: bfm

De agent van de Antwerpse lokale politie die vorige week was opgepakt en vervolgens aangehouden in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar de misdaadorganisatie rond de familie Y., is door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

De vrijlating betekent niet noodzakelijk dat de man niet meer als verdachte wordt gezien in het dossier. Hij was vrijdag aangehouden op verdenking van passieve omkoping, schending van het beroepsgeheim, misbruik van vertrouwen en deelname aan activiteiten van een criminele organisatie.

Volgens Gazet van Antwerpen zou de vrijlating via handlichting er gekomen zijn wegens een procedurefout bij de arrestatie van de man. Het parket kan dat niet bevestigen en verwijst voor commentaar door naar de rechtbank van eerste aanleg, maar de persrechter daar was maandagavond naar eigen zeggen nog niet op de hoogte van de inhoudelijke details.

Een handlichting houdt in dat een onderzoeksrechter de eerdere aanhouding van een verdachte opheft. Dat kan volgens de rechtbank op elk moment in de loop van het onderzoek gebeuren en om uiteenlopende redenen. In dit geval gebeurde het nog voor de verdachte voor de raadkamer was verschenen, want dat stond pas voor dinsdag gepland. Tegen de beslissing van de onderzoeksrechter is geen beroep mogelijk.

Eerder op de dag had de raadkamer wel de aanhouding bevestigd van drie verdachten die vorige week werden opgepakt in hetzelfde onderzoek. Onder hen Marsin Y., de gewezen hoofdplanner bij havenbedrijf DP World. Voor drie andere verdachten werd een uitstel gevraagd. Zij verschijnen op 25 februari voor de raadkamer, samen met de zeven anderen die vrijdag al een uitstel bekomen hadden.

De familie Y

De criminele organisatie rond de Assyrische familie Y. hield zich bezig met drugssmokkel, witwaspraktijken, wapenhandel en corruptie. De organisatie wilde niet alleen zoveel mogelijk vermogen verwerven, maar probeerde ook invloed te verwerven bij de stadsdiensten, het bankwezen, de politiek, de kerk en de haven.

Zo werkte Marsin Y. tot augustus 2017 als hoofdplanner bij havenbedrijf DP World. Hij nam ontslag nadat hij meermaals bedreigd werd en in de benen werd geschoten. Hij ontkent dat hij ooit zijn functie misbruikt heeft om drugs uit de haven te smokkelen.

‘Die intimidatiepogingen zijn daar het beste bewijs voor, want die gebeurden net omdat hij weigerde mee te werken. Hij heeft met deze feiten absoluut niets te maken', zegt zijn advocaat Kris Luyckx. 'De aanwijzingen van schuld tegen hem wegen te licht om hem nog langer in voorhechtenis te houden. Er is enkel sprake van niet gefundeerde geruchten. Toen het onderzoek van start ging, was hij al maanden weg bij DP World. Ik heb gevraagd hem vrij te laten zonder voorwaarden, maar de raadkamer besliste er anders over.’

Ook de broer van Marsin Y. blijft aangehouden. ‘Ik vrees dat hij het slachtoffer is van zijn familienaam, want ook tegen hem vind ik heel weinig in het dossier terug. Er zijn veel roddels, maar niets concreet’, zegt advocaat Ergün Top. Voor de vader van de twee broers, die ook is aangehouden, werd een uitstel bekomen.

De criminele organisatie zou ook een corrupte stadsbeambte betaald hebben voor het leveren van valse authentieke identiteitsdocumenten. Ook zouden verschillende politieagenten aangezocht zijn om hand-en-spandiensten te leveren. Zo werd vorige week een 35-jarige politieman van de lokale politie van Antwerpen aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie, passieve omkoping, schending van zijn beroepsgeheim en misbruik van vertrouwen.

Het onderzoek naar de organisatie ging in november 2017 van start. Na 46 huiszoekingen werden vorige week veertien verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter. De raadkamer bevestigde vrijdag en maandag de aanhouding van vier verdachten. De tien anderen vroegen uitstel en verschijnen op 25 februari opnieuw voor de raadkamer. Over de aangehouden politieman neemt de raadkamer dinsdag een beslissing.