Zweedse studente die vlucht tegenhield veroordeeld
Foto: AFP

De Zweedse studente die haar protest tegen de uitzetting van een Afghaanse asielzoeker livestreamde, is veroordeeld. Ze krijgt een boete van 324 euro.

De 22-jarige Elin Ersson is veroordeeld voor een overtreding van de luchtverkeerswetgeving.

De vrouw weigerde op 23 juli te gaan zitten op een vlucht richting Istanbul, waardoor die niet kon vertrekken. Zo protesteerde ze tegen de uitwijzing van een Afghaanse man die met dezelfde vlucht werd gedeporteerd. De livestream van haar protest vanuit het vliegtuig ging viraal. De video is miljoenen keren bekeken.

 

De vlucht kon pas na twee uur weer vertrekken toen de activiste en de vijftigjarige Afghaanse man het vliegtuig hadden verlaten.

De rechter oordeelde dat Ersson zich bewust was van de strafrechtelijke gevolgen van het negeren van het bevel van de piloot om plaats te nemen. De openbare aanklager eiste een gevangenisstraf van twee weken, de rechter hield het bij een boete.

De advocaat van Ersson, Tomas Fridh, zei in beroep te gaan tegen de uitspraak. Hij verklaart dat zijn cliënt handelde uit morele overwegingen en dat Afghanistan niet veilig is voor gerepatrieerden. De 52-jarige Afghaanse man werd later toch naar Afghanistan uitgewezen.

Ersson is lid van een activistische groep uit Göteborg die regelmatig protesten organiseert tegen deportaties naar Afghanistan. Ze was eigenlijk op het vliegtuig om de uitzetting van een 26-jarige asielzoeker te voorkomen. Die zat niet op de vlucht. Toen ze de andere asielzoeker had gezien, zette ze haar protestactie toch voort.