Geen meerderheid voor grote twee in Europees Parlement
Themabeeld Europees Perlement Foto: EPA-EFE

Uit de eerste projectie van de zetelverdeling in het volgende Europees Parlement, blijkt dat christendemocraten en sociaaldemocraten geen meerderheid meer halen.

De extreemrechtse fractie, waartoe de Rassemblement National van Marine Le Pen, de Lega van Salvini en het Vlaams Belang behoren, zou groeien van 37 naar 59 leden in een Europees Parlement dat 705 zetels telt in plaats van 751. De Lega zou na de CDU de meeste parlementsleden afvaardigen.

Dat blijkt uit de eerste projectie van de samenstelling van het volgende Europees Parlement. Verlies is er vooral voor de twee groten: de EVP zakt van 217 naar 183, de sociaaldemocratische S&D van 186 naar slechts 135. Dat betekent dat de twee groten voor het eerst geen meerderheid meer zullen hebben en een grotere coalitie zullen moeten sluiten.

Eerste kandidaat is de liberale Alde-fractie, die van 68 naar 75 zou groeien. Met de zetels van Macrons partij erbij zou dit aantal zelfs stijgen naar 93.

De projectie bevat nog veel onbekenden. Met het vertrek van de Britse Conservatieven krimpt de ECR, waartoe de N-VA nu behoort, van 75 naar 51. Blijft die fractie bestaan?

Dezelfde vraag geldt voor de EFDD na het vertrek van het Britse Ukip, die door de sterkte van de Vijfsterrenbeweging toch zou groeien van 41 naar 43. De partij van Di Maio is op zoek naar nieuwe bondgenoten.

In Vlaanderen zou volgens deze projectie, gebaseerd op erkende nationale peilingen, Groen een zetel afpakken van Open VLD. Maar in het Europees Parlement zouden de Groenen kleiner worden (van 52 naar 45) ondanks goede verkiezingsresultaten in Nederland en Duitsland.