Ontslagnemend premier Charles Michel wordt opnieuw voorzitter van de MR. Hij neemt over van Olivier Chastel, die de Europese lijst trekt. Vicepremier Didier Reynders trekt de Brusselse Kamerlijst.

De interne discussies over de kopposities op de lijsten voor de verkiezingen van 26 mei slepen al een hele tijd aan bij de MR. De Franstalige liberalen komen nu met een opmerkelijke zet. Premier Charles Michel wordt opnieuw voorzitter van de partij, net zoals hij dat was voor hij eerste minister werd. Daar zijn goede argumenten voor te bedenken. Op dit moment is het namelijk allesbehalve zeker dat Michel zichzelf kan opvolgen aan het hoofd van de federale regering. Toch lijkt het logisch dat hij voor de MR de gesprekken zou leiden bij formatie. Als voorzitter zit hij daarvoor van bij het begin op de juiste stoel. 

Ophef

Maar op de achtergrond speelt er meer. Michel zal de lijst in Waals-Brabant trekken, maar heeft de voorbije weken ook verschillende andere opties overwogen. Eerst was er sprake van de Europese lijst. Maar eind vorige week deed plots het scenario de ronde dat hij eventueel de Brusselse Kamerlijst zou trekken. Dat leidde intern tot ophef, want vicepremier Didier Reynders heeft die post al maanden geleden zelf geclaimd. Vorige maandag werd dat bovendien nog eens bekrachtigd op een bijeenkomst van de Brusselse MR, waar Reynders voorzitter van is. 

Maar dat Reynders tegelijk ook kandidaat is om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden, was volgens sommige Franstalige liberalen moeilijk te verzoenen met zijn kandidatuur op de Kamerlijst. Als Michel naar die Brusselse Kamerlijst wilde verkassen, zou Reynders daarom naar de Europese lijst geschoven worden. Veel zin had die laatste daarvoor evenwel niet. Want zodra hij als Europees parlementslid de eed zou afleggen, zou hij immers ontslag moeten nemen als minister. Daarmee zou hij een eind verwijderd zijn van de Belgische politiek, terwijl er mogelijk nog een lange periode van lopende zaken zit aan te komen, afhankelijk van hoe lastig de regeringsvormingen zullen verlopen. 

In het kamp-Reynders vond men dat de partij het meeste kans maakt om goed te scoren als alle kopstukken de lijst trekken op de plek waar de kiezers hen verwachten. Michel in Waals-Brabant dus, Chastel Europees en Reynders op de Brusselse Kamerlijst. De overtuiging in het andere kamp was dat de MR met iets spectaculairs op de proppen moest komen om de aandacht naar zich toe te trekken en een dynamiek te creëren, zowel intern als bij de kiezers. 

Compromis

De oplossing die er nu ligt, lijkt het compromis tussen die twee visies. De posities zijn namelijk degene die verwacht werden, maar met de terugkeer naar het voorzitterschap, zet Michel zijn partij - op zijn minst tijdelijk - in de schijnwerpers. 

Michel blijft premier in lopende zaken tot er een nieuwe regering is. Dat heeft de partij vanochtend laten weten in een mededeling na afloop van het partijbureau. De partij zegt zich met deze beslissingen 'en ordre de marche' te zetten. 'De MR begint vastberaden aan de campagne met een ambitieus en realistisch programma.'

Het voorlopige kiesprogramma is vanaf woensdag te raadplegen op de site van de partij. Op twee congressen, op 24 februari in Namen en 28 februari in Brussel, wil de partij met zowel de leden als geïnteresseerde burgers over het programma in debat gaan. Op 24 maart wordt er over het definitieve programma gestemd.