Fransen leggen hand op onze rusthuizen
Het Mechelse Armonea, de laatste grote Belgische privé-uitbater van rusthuizen in ons land, is overg...
David Grandon (LREM) wou een échte gelijkheid in het bestuur. belga
Naar de rechter om een schepen te veel
In Sarcelles, bij Parijs, kwamen er acht vrouwen en zes mannen in het schepencollege. Van het goede te veel, vond de rechter.
David Grandon (LREM) wou een échte gelijkheid in het bestuur. belga
Naar de rechter om een schepen te veel
In Sarcelles, bij Parijs, kwamen er acht vrouwen en zes mannen in het schepencollege. Van het goede te veel, vond de rechter.
Parijs Al jaren wordt er in Frankrijk gedebatteerd over vrouwenrechten en glazen plafonds. Er wordt gestreden voor gelijke salarissen. Er zijn wetten en regels ingesteld om vrouwen te stimuleren op te klimmen in de zakenwereld en in de politiek. In een recent rapport van de Europese Commissie wordt Frankrijk nog geprezen voor de vooruitgang op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Maar toen was daar die Franse rechter. En die zei: ‘Stop’.
In een opmerkelijk vonnis heeft een Franse rechtbank donderdag gesteld dat er ook te veel vrouwen de politiek in kunnen gaan. De rechtszaak draaide om de gemeenteraad van Sarcelles, een grote voorstad van Parijs met meer dan 50.000 inwoners. Vorige maand werd daar een nieuw schepencollege gekozen. Dat verliep prima: de socialistische burgemeester Patrick Haddad kreeg een team van veertien schepenen: zes mannen en acht vrouwen. Een vrouwelijke meerderheid dus.
De letter van de wet
‘In het kader van de gelijkheid mogen we dus wel mannen tegenhouden, maar geen vrouwen ontslaan? reactie op Twitter
‘Dat betekent dat er géén gelijkheid tussen mannen en vrouwen is’, zei gemeenteraadslid Chantal Grolier van centrumpartij UDI. Zij vindt dat er beter netjes zeven mannen en zeven vrouwen gekozen waren. ‘Als het andersom was geweest, was iedereen in opstand gekomen’, meent gemeenteraadslid David Grandon van regeringspartij LREM. Grolier en Grandon stapten samen naar de rechter. ‘De wet moet correct toegepast worden, voor vrouwen én voor mannen’, zegt Grolier.
In de Franse wet staat inderdaad dat er een verplichting is om ‘egalitaire kieslijsten’ op te stellen, met exact evenveel vrouwen als mannen. Dat moet gelijkheid in de vertegenwoordigende politieke organen verzekeren. De wet is vooral bedoeld om meer vrouwen de politiek in te krijgen en bestaande achterstanden weg te werken. Maar de Franse rechter pakte er donderdag de wettekst bij en concludeerde dat er in Sarcelles juridisch gezien te veel vrouwen in het college zitten. Of beter gezegd: één te veel.
De geest van de wet
Burgemeester Haddad noemt de situatie ‘belachelijk’. ‘Een wet die bedoeld is om vrouwen te stimuleren de politiek in te gaan, wordt nu gebruikt om een vrouwelijke schepen te ontslaan.’ Haddad zegt ‘in de geest van de wet’ te hebben gehandeld, door acht vrouwen voor te stellen als schepen.
De Franse rechter heeft het stadsbestuur opgedragen nieuwe verkiezingen te organiseren. De burgemeester heeft al toegezegd dat te zullen doen. ‘Maar we zullen het wel in vijf minuten regelen. Er zijn mensen in Sarcelles die werk zoeken, die een huis zoeken en die doen een beroep op ons, politici. Daar werk ik voor. Wat er nu gebeurt, is zonde van onze tijd.’
Op de sociale media is er inmiddels volop debat. Een vaak terugkerende vraag: hoeveel Franse colleges van burgemeester en schepenen zullen er nu ontbonden worden omdat er meer mannen dan vrouwen in zitten? Iemand schreef op Twitter: ‘Dus: in het kader van de gelijkheid mogen we wel mannen tegenhouden, maar geen vrouwen ontslaan?’