Manchester United bevestigt: Marouane Fellaini naar China
Foto: AFP

Manchester United heeft vrijdagnamiddag het vertrek van Rode Duivel Marouane Fellaini aangekondigd. De middenvelder vertrekt naar de Chinese eersteklasser Shandong Luneng.

Fellaini wordt zo de derde landgenoot in China, na Yannick Carrasco (Dalian Yifang) en Mousa Dembélé (Guangzhou R&F).

De 31-jarige Fellaini wordt al enkele jaren in verband gebracht met een transfer naar de Chinese Super League, maar nu vertrek hij echt. Hij nam donderdag het vliegtuig naar China om zijn contract te ondertekenen.

Niet alleen betaalt Shandong nog 12 miljoen euro voor Fellaini – die in 2020 einde contract is bij Manchester United –, het biedt hem ook een monstersalaris. Concreet: zo’n 14,5 miljoen per jaar, netto dan nog. Een fikse loonsverhoging van enkele miljoenen dus. Doet hij er zijn driejarig contract bovendien uit, dan strijkt hij in totaal 43,5 miljoen op.

Fellaini was de voorbije weken bij Manchester United op een zijspoor geraakt. Na het ontslag van José Mourinho en de aanstelling van Ole Gunnar Solskjaer half december kwam hij nog maar één keer in actie.

Beterschap leek niet op komst en dus trok hij de deur op Old Trafford achter zich dicht. De 87-voudig Rode Duivel sluit zijn carrière van vijfeneenhalf jaar bij de Mancunians af met 177 officiële duels, waarin hij 22 keer scoorde en twaalf assists gaf. Fellaini won met Manchester United de Europa League (2017), FA Cup (2016), League Cup (2016) en Engelse Supercup (2016).

Het nieuwe seizoen in China start begin maart. Shandong Luneng eindigde vorig seizoen knap derde en verzekerde zich zo van deelname aan de voorrondes van de Aziatische Champions League.