Hier ondervindt u hinder door de nationale staking
Themabeeld Foto: Bart Dewaele
De nationale vakbonden riepen vorige week dinsdag op tot een nationale staking op 13 februari, nadat het loonoverleg in de privésector was mislukt. Heel wat sectoren geven gehoor aan die oproep. Onder meer de vakbonden bij de luchtverkeersleiders, de lokale en federale politie en het openbaar vervoer roepen op het werk neer te leggen.

De vakbonden bij de NMBS, De Lijn, MIVB en TEC nemen deel aan de nationale staking. De NMBS zal, zoals de wet het voorschrijft, een minimumdienstregeling organiseren.

De christelijke vakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend bij het autonoom overheidsbedrijf Skeyes. ACV-sectorverantwoordelijke Kurt Callaerts is er 'zeker' van dat de aanzegging ruim zal worden opgevolgd door de luchtverkeersleiders, en verwacht dat er geen lijn- of charterluchten zullen plaatsvinden op 13 februari. 'Er zullen natuurlijk wel medische vluchten mogelijk zijn'. Ook alle havenarbeiders worden door ACV Transcom opgeroepen deel te nemen aan de staking, idem bij de grondafhandelaars op de luchthavens.  

Politie en VRT

De vakbonden ACOD en ACV hebben een stakingsaanzegging voor de gehele geïntegreerde politie (lokale en federale politie) ingediend. De staking wordt georganiseerd in het kader van de discussies over 'de verbetering van de koopkracht, de verhoging van de lonen, de verhoging van de uitkeringen en pensioenen, betere eindeloopbaanmaatregelen, betere mogelijkheden om het professionele leven te combineren met het privéleven, alsook de verbetering van woon-werkverkeer.'

Ook bij de publieke omroep VRT zal gestaakt worden. Dat bevestigt ACOD-secretaris Wies Descheemaeker. Welke vorm de staking zal aannemen en in welke mate de kijkers en luisteraars hinder zullen ondervinden van de actie is nog niet duidelijk.

De nationale vakbonden staken omdat ze vinden dat 0,8 procent extra loon bovenop de index voor de komende twee jaar onvoldoende is. De werkgevers houden vast aan de wet, die bepaalt dat dat de maximale marge is.