Fransen leggen hand op onze rusthuizen
Het Mechelse Armonea, de laatste grote Belgische privé-uitbater van rusthuizen in ons land, is overg...
Guido Van der Schueren. Bart Van der Moeren
De grote markt
De grote markt
Guido Van der Schueren. Bart Van der Moeren
Het afzetten van de top van het Waalse beursgenoteerde biotechbedrijf Asit Biotech door ontevreden aandeelhouders rond het advieskantoor Deminor werkt blijkbaar inspirerend. Op 17 december werden na een krachtmeting tussen aandeelhouders onder anderen de voorzitter en de ceo van Asit Biotech vervangen door twee anti-allergiespecialisten. Bij het eveneens op Euronext Brussel genoteerde Global Graphics probeert een groepje ontevreden aandeelhouders ook een putsch te realiseren.
Ze zijn in de eerste plaats allergisch voor het volgens hen te lage bod van referentieaandeelhouder Guido Van der Schueren, die Global Graphics van de beurs wil halen. Een bod van 4,25 euro per aandeel loopt van 24 januari tot 25 februari. Ze vinden dat 6 euro de correcte prijs is. Midden in dat bod eisen ontevreden aandeelhouders het bijeenroepen van een bijzondere aandeelhoudersvergadering (BAV). Het meest opvallende punt op de dagorde is het verwijderen van Guido Van der Schueren als voorzitter en bestuurder van Global Graphics.
De ontevreden aandeelhouders, aangevuurd door Bart Goemaere van het beleggingsblad Beurstips, beschuldigen de voormalige topman van het destijds beursgenoteerde Artwork Systems ervan dat hij, nu het beter gaat met Global Graphics, het bedrijf goedkoop wil inpikken. Dit terwijl kleine aandeelhouders jaren hebben moeten wachten op een ommekeer, luidt het. Ze willen dat de ceo, Garry Fry, ad interim de nieuwe voorzitter wordt. Ze willen dat er tegen de gewone aandeelhoudersvergadering drie onafhankelijke bestuurders komen.
Spadel bleef na hardnekkig verzet op de beurs. Bij Global Graphics is de strijd nog onbeslist
Het bedrijf, dat eerder al een Britse plc-structuur aannam, moet opnieuw een (Belgische) nv worden. Global Graphics moet ook op de te organiseren BAV zijn (voorlopige) jaarcijfers publiceren. Nu zouden beleggers pas kennis kunnen nemen van de jaarcijfers na afloop van het bod. En alvast Beurstips is ervan overtuigd dat de cijfers goed gaan zijn.
Het valt af te wachten of het protest Guido Van der Schueren uit zijn evenwicht kan brengen. Hij heeft nu al 35,9 procent van de aandelen en staat bekend als een doorzetter. Met hun protest sturen ze echter een signaal uit dat minderheidsaandeelhouders ernstig genomen moeten worden. In 2015 bijvoorbeeld lanceerde Marc du Bois, grootaandeelhouder van Spadel (bekend van het water Spa), een bod van 95 euro per aandeel. Hij hield voor dat er sombere tijden op komst waren en dat hij de beleggers een plezier deed. Door verzet mislukte zijn bod. Gisteren noteerde Spadel 210 euro in Brussel. Bij Transics kocht de referentieaandeelhouder kleine aandeelhouders uit, om prompt zijn bedrijf tegen een hogere prijs door te verkopen. Ook veel kleine aandeelhouders van Pairi Daiza of Duvel hadden liever hun bedrijf nog op de beurs gezien. Aan het manoeuvre van Goemaere zit een subtiel aspect. Wie mee wil doen aan de stemming op de aandeelhoudersvergadering, kan niet terzelfder tijd zijn aandelen in het bod inbrengen.
In ‘De Grote Markt’ duikt de economieredactie dagelijks in een opmerkelijke beweging in de economische wereld.