Meer mensen nemen de trein
Foto: Dieter Telemans

Het aantal mensen dat de trein neemt, blijft stijgen. Vorig jaar telde de NMBS 243,9 miljoen reizigers. Dat is een record.

Vorig jaar namen 8,6 miljoen meer mensen de trein dan in 2017, een stijging met 3,7 procent. Dat meldt de NMBS en schreef De Standaard eerder al. In 2017 steeg het aantal reizigers ook al met 3,6 procent.

Volgens de NMBS steeg het aantal reizigers met een abonnement nog sterker dan het jaar voordien. De woon-werkabonnementen gingen er met 3 procent op vooruit (+2% in 2017) en het aantal reizigers met een schooltreinkaart steeg met 2,5 procent.

Ook bij de vrijetijdsverplaatsingen was er groei. ‘Het resultaat van een commerciële strategie die erop gericht is ook tijdens de daluren meer reizigers aan te trekken’, klinkt het. De NMBS zette die strategie in 2018 voort met de lancering van een aantal extra voordelige tickets, bijvoorbeeld voor de autoloze zondag of tijdens de eindejaarsperiode.

Volgens het spoorbedrijf toont de structurele groei van de reizigersaantallen aan dat steeds meer mensen de trein als alternatief zien voor de wagen en bijbehorende files. Het bedrijf wijst daarbij op het grotere aanbod. ‘Sinds december 2017 is het treinaanbod met 5,1 procent uitgebreid, goed voor gemiddeld zo’n 200 bijkomende treinen per dag.’