Turkije en Iran steunen Maduro
Venezolanen protesteerden woensdag tegen Maduro. Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan steunt zijn Venezolaanse ambtsgenoot Nicolas Maduro, die door de oppositie en Washington naar de uitgang wordt geduwd. Ook Iran steunt de Venezolaanse president. Moskou heeft kritiek op de reactie van de westerse landen op de crisis in Venezuela.

‘Broeder Maduro, hou het hoofd recht, Turkije staat aan uw zijde’, zei de Turkse staatsleider Erdogan tijdens een telefoongesprek met Maduro, zegt de woordvoerder van het Turkse presidentschap, Ibrahim Kalin.

Maduro en Erdogan hebben al enkele jaren nauwe banden. Tijdens een staatsbezoek aan de Venezolaanse hoofdstad Caracas in december had Erdogan nog zijn steun voor Maduro uitgesproken, tegen de Amerikaanse sancties die het land waren opgelegd. Ook engageerde de Turkse president zich om Maduro te helpen de economische crisis in zijn land het hoofd te bieden.

Iran

Ook Iran steunt Maduro en veroordeelt dat oppositieleider en parlementsvoorzitter Juan Guaidó zichzelf tot president ad interim heeft uitgeroepen. ‘Iran steunt de regering en het volk van Venezuela tegen illegale daden zoals couppogingen en buitenlandse inmenging in de binnenlandse zaken van het land’, zei Bahram Ghassemi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Teheran hoopt op een vredevolle oplossing voor de politieke crisis, zei de woordvoerder nog.

Rusland

Moskou geeft intussen kritiek op de houding van de westerse landen. ‘De evenementen die zich momenteel in Venezuela afspelen, tonen duidelijk de houding van de vooruitstrevende internationale gemeenschap tegenover het internationaal recht, de soevereiniteit en het niet bemoeien met de interne zaken van een land waar ze de overheid wil veranderen’, zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Dertien doden bij protesten

Parlementsvoorzitter Guaidó riep zichzelf woensdag uit tot interim-president. Hij deed dat voor tienduizenden aanhangers die in Caracas protesteerden tegen het tweede mandaat van Maduro. De VS, de EU en een groot deel van de internationale gemeenschap erkennen Maduro niet. Washington en zijn bondgenoten in de regio, zoals Brazilië en Colombia, erkennen de legitimiteit van Guaidó. De Europese Unie riep op de stem van het volk te horen en vrije verkiezingen te organiseren.

Bij de protesten zijn al dertien mensen om het leven gekomen, zegt de mensenrechtenorganisatie Observatorio Venezolano de Conflictivididad Social (OVCS). Volgens de mensenrechtenorganisatie Foro Penal werden ook 109 mensen opgepakt.

Venezuela, ooit het rijkste land van Zuid-Amerika, is door mismanagement, corruptie en dalende olieprijzen in een grote economische en humanitaire crisis beland. De hyperinflatie in Venezuela kan in 2019 oplopen tot 10 miljoen procent, voorziet het IMF. Het huidige aantal vluchtelingen (zeker 3 miljoen) kan de komende jaren verdubbelen, voorspellen experts. Schaarste en honger zullen verder toenemen.