Londen gaat voor verticale muziekstad
The Centre of Music. Foto: ds+r achitects
Het nieuwe muziekcomplex dat Diller Scofidio + Renfro in Londen ontwerpt, wordt een gestapelde piramide met een twist in.

Het New Yorks architectuur­bureau Diller Scofidio + Renfro  heeft de eerste beelden vrijge­geven van het Centre for Music.
DS+R won in 2017 de architectuurwedstrijd voor dit ambitieuze project van 288 miljoen pond (328 miljoen euro). Het bureau haalde het van Norman Foster, Renzo ­Piano, Frank Gehry en het Noorse Snøhetta.

Het nieuwe gebouw komt er na aandringen van Simon Rattle, dirigent van het London Symphony Orchestra. Die zei dat hij op zijn huidige locatie maar 80 procent van de projecten kon realiseren die hij wou doen. Het orkest gaat er samenwerken met The Bar­bican en de Guildhall School.

Autovrij

Het Centre for Music wordt een verticale campus van zeventien verdiepingen, uitgevoerd in glas en hout. Het is een gestapelde constructie in de vorm van een ­piramide waar een draai in ziit. Het komt op de plek van het ­Museum of London, dat even verderop  een nieuwbouw krijgt.

De architecten betrekken de rotonde voor het museum in hun ontwerp. Ze maken die autovrij en creëren zo een voorplein. Langs daar kunnen ze een verbinding leggen met St Paul’s Cathedral en Tate Modern.

Capsules boven repetitiezaal

DS+R stapelt concertzalen, ­repetitieruimtes en educatieve ateliers. Het hart van het gebouw wordt een muziekzaal van tweeduizend zitjes in een ronde opstelling. Zo zit iedereen even ver van de uitvoerders. De zaal voor jazz en lichte muziek heeft een glazen achterwand en kijkt uit over de skyline.

Op vraag van Rattle komen er capsules boven de repetitiezaal van waaruit kinderen het orkest kunnen zien oefenen. Elders in het gebouw komen publieke ­foyers, ateliers, educatieve voorzieningen, horeca en commerciële ruimtes.
DS+R realiseerde in New York de High Line en levert er dit jaar The Shed op. In Londen ontwerpt het een bijhuis van het Victoria and Albert Museum.