Thierry Van Cleemput duikt één dag na ontslag als trainer van David Goffin plots op bij Simona Halep: “Geen zin om uitleg te geven”
Foto: BELGAEn d

De Roemeense Simona Halep, het nummer 1 van de wereld, moest maandag in de vierde ronde van de Australian Open haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Serena Williams (WTA 16) in drie sets (6-1, 4-6 en 6-4). Een aandachtig toeschouwer in de Rod Laver Arena was Thierry Van Cleemput. Een dag nadat zijn samenwerking met David Goffin werd stopgezet, volgde hij het duel vlak bij de box van Halep. De tenniscoach bleef nadien mysterieus over zijn aanwezigheid.

De Belgische trainer vuurde Halep tijdens de wedstrijd stevig aan, en applaudisseerde meermaals bij een knappe actie. Eerder maandag had hij ook al de training van de Roemeense bijgewoond.

“Ik besef dat het misschien een beetje raar was dat ik daar zat, maar ik heb voorlopig geen zin om meer uitleg te geven”, verklaarde Van Cleemput. “Zulke praatjes leiden toch naar niets. Ik vraag nog wat geduld. Ik wacht mijn situatie zelf wat af.”

Thierry Van Cleemput duikt één dag na ontslag als trainer van David Goffin plots op bij Simona Halep: “Geen zin om uitleg te geven”
Simona Halep. Foto: Photo News

“We zijn met elkaar aan het praten, maar hij is officieel nog niet mijn nieuwe coach”, zei Halep over de aanwezigheid van Van Cleemput. “Hij was trouwens nog niet helemaal in mijn box. Een rij erachter. We zullen zien. Er is nog niets beslist. We moeten mekaar eerst beter leren kennen. Ik heb in ieder geval niets te maken met het einde van zijn samenwerking met David. Ik vind hem gewoon een toffe coach. En we hebben hier enkel gepraat. Na de split. Of ik contact met hem genomen heb? Jullie worden te nieuwsgierig… (lacht)”

Halep zit sinds november zonder trainer nadat ze brak met de Australiër Darren Cahill.

“David had nood aan een ander discours”

Over de breuk met Goffin wilde de Henegouwse trainer wel meer kwijt: “Ik denk dat David nood had aan een ander discours. Na een toernooi houden we steeds een debriefing en zo kwamen we tot de conclusie dat het de goede timing was om uit elkaar te gaan. Ik zei altijd dat we moesten samenzitten, als ik het gevoel kreeg dat mijn ideeën niet meer aansloegen. Ik denk dat David op het mentale gebied nog vooruitgang kan boeken. Daar knelde het schoentje al eens, en ik kon er geen antwoord op vinden. Dan moet ik naar mezelf kijken. Ik ben tevreden dat de beslissing genomen is. Ik ben niet meer de coach van David, maar blijf zijn vriend. Ik voel dat zijn beste jaren nog moeten komen.”

Thierry Van Cleemput begeleidde Goffin sinds april 2014. Hij volgde toen Reginald Willems op. Onder de vleugels van Van Cleemput won Goffin vier ATP-toernooien, bereikte de kwartfinales op Roland Garros (in 2016) en de Australian Open (2017) en speelde de finale van de Masters (2017). Eind 2017 stond Goffin zevende op de wereldranking. Vorig jaar kende de Luikenaar een terugval en hield een elleboogblessure hem lange tijd aan de kant. Vandaag staat Goffin 22e op de ATP-ranking.