Sms informeert Saudische vrouwen over nakende scheiding
Foto: BELGAIMAGE

Saudische vrouwen zullen niet langer als laatste op de hoogte gebracht worden van een nakende scheiding. Vanaf zondag moeten ze per sms gewaarschuwd worden als hun echtgenoot bij de rechtbank een aanvraag tot scheiding indient.

Sommige mannen stappen naar de rechter om een scheiding aan te vragen zonder dat hun vrouw daar zelfs van op de hoogte is, zegt de Saudische advocate Nisreen al-Ghami. ‘De nieuwe regel garandeert dat vrouwen krijgen wat hen toekomt als ze gescheiden zijn’, aldus Al-Ghami, verwijzend naar het alimentatiegeld.

In de omzendbrief van het ministerie van Justitie staat dat de nieuwe regel inspeelt op het plan Visie 2030 waarmee kroonprins Mohammed bin Salman zijn land wil hervormen. Vorig jaar werd het verbod voor vrouwen om met de auto te rijden opgeheven. Maar vrouwen hebben volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch nog steeds de toelating van een man nodig om een paspoort aan te vragen, naar het buitenland te reizen, in het buitenland te studeren of te trouwen.