‘Black’ van Pearl Jam opnieuw bovenaan in De Tijdloze
Pearl Jam Foto: Geert Van de Velde

‘Black’ van Pearl Jam werd voor het vierde jaar op rij tot nummer 1 gestemd in ‘De tijdloze’, de lijst met de honderd meest tijdloze platen volgens de Studio Brussel-luisteraars. Queen en Nirvana vervolledigen het podium.

Het was dit jaar vooral uitkijken naar het aantal vrouwen in de lijst nadat de ‘Nooit meer een Tietloze’-campagne ijverde om meer vrouwen in de lijst te stemmen. En dat is grotendeels gelukt: zes van de twaalf nieuwkomers dit jaar zijn vrouwen.

Zo komt ‘Respect’ van Aretha Franklin (het nummer dat door de campagne zelf naar voren werd geschoven) binnen op nummer 25 en ‘I say a little prayer’ op nummer 55, zingt Amy Winehouse ‘Back to black’ op plaats 30, terwijl ‘Feeling good’ van Nina Simone op plek 57 nieuw binnenkomt.

Nog drie opvallende nieuwkomers zijn Goose (’Synrise’), The War on Drugs (’Red eyes’) en Disturbed (’Sound of silence’): relatief jonge nummers met veel tijdloos potentieel.

Er was dit jaar ook een enorm sterke stijger op te merken: ‘The chain’ van Fleetwood Mac stond vorig jaar nog op nummer 81, maar stijgt naar plaats 14. Naast Metallica is Fleetwood Mac de enige band die maar liefst vier keer in De Tijdloze staat. De top tien bestaat overigens uit volledig dezelfde nummers als vorig jaar, zij het iets doorheen geschud:

1. ‘Black’ - Pearl Jam (=)
2. ‘Bohemian rhapsody’ - Queen (4)
3. ‘Smells like teen spirit’ - Nirvana (=)
4. ‘Wish you were here’ - Pink Floyd (5)
5. ‘Mia’ - Gorky (2)
6. ‘One’ - Metallica (=)
7. ‘Stairway to heaven’ - Led Zeppelin (=)
8. ‘Shine on you crazy diamond’ - Pink Floyd (9)
9. ‘Sultans of swing’ - Dire Straits (10)
10. ‘Child in time’ - Deep Purple (8)