Canadese mijnwerkers vinden reuzendiamant
Foto: Dominion Diamond Mines

In Canada hebben mijnwerkers een diamant van 552 karaat gevonden. Dat is de grootste die ooit in Noord-Amerika ontdekt werd.

De steen werd gevonden door werknemers van de Dominion Diamond Mines en de Rio Tinto Group in de Diavik-mijn in het barre noorden van Canada. De steen – een geel exemplaar – meet zo’n 33 op 54 millimeter en is drie keer groter dan de grootste die tot nog toe gevonden was in Canada. De Diavik-mijn waar de edelsteen opgegraven werd heeft al vaker kwaliteitsvolle stenen opgeleverd, maar die zijn doorgaans een pak kleiner dan de stenen die bijvoorbeeld in de Zuid-Afrikaanse mijnen te vinden zijn. Hoewel: in 2015 werd in de Diavik-mijn de Foxfire gevonden, een steen van 187,7 karaat.

Deze steen is van uitstekende kwaliteit en kan zeker gebruikt worden voor juwelen. Over hoeveel hij precies waard is, is nog niet veel bekendgemaakt. Dat hangt namelijk in grote mate af van hoe hij uiteindelijk kan bewerkt en geslepen worden. Maar dat het in de miljoenen zal lopen, staat wel vast. De oorbellen met de twee geslepen diamanten die uit de kleinere Foxfire gehaald werden, gingen uiteindelijk onder de hamer voor 1,3 miljoen dollar.

Het is de zevende grootste steen die deze eeuw ontdekt is en zou volgens persagentschap Bloomberg in de top 30 aller tijden staan. De grootste diamant ooit was de Cullinan, een steen van 3.106 karaat die in 1905 in Pretoria in Zuid-Afrika gevonden werd. Die werd in verschillende stenen gesneden. De twee grootste daarvan, de Great Star of Africa en de Lesser Star of Africa, werden verwerkt in de Britste kroonjuwelen.