Kosovo besluit eigen leger op te richten, Servië woedend
Leden van de KSF, die wordt uitgebouwd tot ‘echt’ leger Foto: AFP

Het Kosovaars parlement heeft vrijdag een wet goedgekeurd die de oprichting van een eigen geregeld leger voorziet. De Servische minderheid en Belgrado zijn woedend, de Navo is ook ontevreden.

Het Kosovaarse parlement keurde vrijdag eerst een wet goed die voorziet in de oprichting van een ministerie van Defensie. De parlementsleden stemden er daarop unaniem mee in om de Kosovaarse Veiligheidstroepen (KSF), die nu vooral belast zijn met missies als hulp bij natuurrampen, een militair mandaat te geven.

De KSF omvat nu 3.000 manschappen. Binnen de tien jaar moeten zij een strijdmacht worden met 5.000 manschappen die lichte bewapening zullen krijgen.

De Kosovaarse premier Ramush Haradinaj spreekt van een natuurlijke evolutie. ‘Het proces van de transformatie van de Kosovaarse Veiligheidstroepen is tien jaar geleden begonnen, overigens onder actieve begeleiding en assistentie van onze Navo-partners, waaronder Duitsland’, zei hij. ‘Er is nu een moment aangebroken waar dit een logisch dwingende stap is.’

Servië woedend

Sinds 1999 staat een door de Navo geleide internationale troepenmacht in voor de (territoriale) integriteit en de veiligheid van Kosovo, dat zich van Servië heeft afgescheurd en waar de meerderheid uit etnische Albanezen bestaat.

De vertegenwoordigers van de Servische minderheid in Kosovo namen niet deel aan de stemming in het parlement. Buurland Servië reageert woedend. Belgrado ziet de zowat 100.000 Serviërs in Kosovo existentieel bedreigd. ‘Het is voor mij een moeilijke dag. Dit draagt niet bij aan de regionale samenwerking’, zei de Servische premier Ana Brnabic. ‘Zonder een stabiele regio is er geen stabiel Servië.’

De regering in Pristina ontkent echter dat het toekomstige leger een bedreiging voor de Serviërs in Kosovo is. Kosovo wijst erop dat ook veel Serviërs in de KSF dienen.

Ook Navo misnoegd

Ook de Navo staat negatief tegenover de beslissing van het Kosovaarse parlement. ‘Ik betreur dat deze beslissing is genomen ondanks de bezorgdheid die de Navo heeft uitgedrukt. De Navo ondersteunt de ontwikkeling van de Kosovaarse Veiligheidstroepen onder hun huidig mandaat. Met het veranderen van het mandaat zal de Noord-Atlantische Raad nu gedwongen zijn het niveau van het engagement in Kosovo bij de KSF te herbekijken’, zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg.